Image 1
Image 2
Editorial Informatia Zilei
Profit de această perioadă de tatonări, de negocieri între partide, de căutări ale celor mai potriviți candidați, de haosul care guvernează spațiul public, pentru a face o scurtă incursiunea în lumea șoșocarilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Termenul, deocamdată, nu se găsește în dicționare. Cei atenți la ce mai fac și ce mai spun politicienii, cu sau fără voia lor, cunosc una dintre cele mai pitorești figuri publice apărute ca un fenomen bizar  pe scena vieții politice.

Diana Șoșoacă a intrat în parlament pe listele partidului AUR. În scurtă vreme, senatoarea a reușit să se facă foarte cunoscută, ba chiar depășind notorietatea lui George Simion, liderul partidului.

Și-a făcut propria formațiune politică, făcând un joc de cuvinte între S.O.S. semnalul prin care cer ajutor navele aflate în derivă, și ȘOȘ, de la Șoșoacă.

Găselnița S.O.S. România a reușit să salte în sondaje peste 5%, iar Diana Șoșoacă a fost creditată de unele sondaje cu o încredere mult peste calitățile personajului.

Minunea de la Maglavit nu a ținut. Un scandal între familia Șoșoacă face deliciul televiziunilor.

Silvestru, bărbătușul acestei telenovele, a izbucnit încercând să scape de coarnele năbădăioasei senatoare. Cum în partidul SOS ocupa funcție de prim vicepreședinte, prima măsură luată de noua Ioana d’Arc a fost darea afară din partid.

Silvestru reacționează. În furia lui, justificată, aruncă pe piață termenul care este posibil să devină un concept: șoșocar. Numai că Diana a luat cu împrumut numele predestinat să facă, fie și datorită unui scandal, carieră.
Silvestru, bărbatul încornorat, lovește năprasnic: îi ia numele înapoi. Și ce mai înseamnă senatoarea Diana dacă nu o mai cheamă Șoșoacă? Nu mare lucru. Unei sigure persoane i se potrivește numele de  Șoșoacă. Cu toate acestea, mai puțin vizibili, câți politicieni de aceeași factură nu se află la această oră între noi?
Cum însuși soțul senatoarei a făcut la un moment dat trimitere la șoșocari termenul merită reținut și chiar trecut în dicționar la următoarea revizuire.

Deci ce înseamnă un șoșocar? Câți șoșocari se aruncă în aceste zile în valurile campaniei electorale înotând împotriva curentului general? Foarte mulți. Un spectacol de o atât de proastă calitate cum oferă familia senatoarei Diana Șoșoacă face deliciul celor care, în general, au o părerea proastă despre politică și politicieni.

Ei spun “uite pe cine votați voi!”. Și, din păcate, au dreptate. O mare parte dintre cei pe care îi găsim la toate alegerile pe listele electorale nu sunt cei mai buni dintre cei mai buni. Și nici nu merită să încercăm să înțelegem ce au în cap când se aventurează într-o competiție din care nu pot ieși învingători.

Ce îi determină pe șoșocari să se înscrie în cursa electorală? Ambiția, orgoliul, nevoia de publicitate. În unele situații ei joacă rolul de amplificatori de haos electoral. Această situație care se perpetuează de la un ciclu electoral la altul influențează negativ prezența la vot.

Scârbiții de politică formează marea armată a absenteiștilor. Nu se prezintă la vot, dar asta nu înseamnă că nu comentează. Nu le place nimic, vor schimbare, progres, reforme, restructurări, dar ei îi lasă pe alții să-și exercite acel drept constituțional de a alege.

Ultimul sondaj realizat la București arată că la alegerile locale se vor prezenta la urne doar 50% dintre alegători. Aceeași situație este valabilă în toată țara. Dacă nici măcar jumătate dintre cetățeni nu se prezintă la vot, înseamnă că mai mult de jumătate dintre cetățenii de peste 18 ani nu au încredere în politicieni.

Situația este cu atât mai tragică cu cât ne raportăm la mai multe date statistice. În primul rând se poate constata că tinerii nu prea votează. Grosul votanților îl reprezintă persoanele în vârstă care își doresc un singur lucru: pensii ceva mai mari care să le asigure o viață decentă.

Circul din campaniile electorale este un bonus pe care politicienii îl oferă gratuit. Iar Diana încă Șoșoacă, nu se zgârcește deloc. Dă mai mult circ decât două partide la un loc, chiar dacă ar fi vorba despre cele mai mari.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Să mai vorbim și despre opoziție

USR-PLUS a dispărut, locul său fiind luat de Alianța Dreapta Unită, Compusă din elemente politice disparate, USR, Forța Dreptei și PMP, pe bună dreptate te întrebi ce au în comun Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac?