Image 1
Image 2

DIPLOMAȚIE

SUA acceptă tacit afacerile Austriei cu Rusia

SUA acceptă tacit afacerile Austriei cu Rusia
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a făcut o vizită în Austria. În conferința sa de presă s-a abținut să critice afacerile Austriei cu Rusia, motivul principal al vizitei sale fiind lupta globală împotriva drogurilor sintetice. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Secretarul de stat american s-a întâlnit la Viena cu cancelarul Karl Nehammer, cu ministrul de externe Alexander Schallenberg,  precum și cu președintele federal Alexander Van der Bellen.

Nefiind țară NATO,  Austria invocă neutralitatea sa și nu oferă ajutor militar Ucrainei,  însă există diferite alte moduri de a sprijini Ucraina. „Austria poate fi neutră din punct de vedere militar, dar nu trebuie să fie neutră din punct de vedere politic”, a spus Blinken. Secretarul de stat american  a evitat să critice public Austria  pentru că încă mai importă gaz natural rusesc, deși în ultima vreme cantități mai reduse.

De asemenea, Blinken nu a abordat în mod explicit  dacă Statele Unite iau în considerare sancțiuni împotriva  băncii austriece Raiffeisenbank International (RBI) din cauza implicării sale continue în afacerile rusești. Ministrul de externe austriac, Schallenberg, a răspuns că nu este un secret pentru nimeni faptul că unele companii austriece au încă o prezență activă în Rusia, adaugând  „cum ar fi 95% dintre companiile europene și cele americane”.  Blinken nu a avut răspuns la această replică dură a austriacului, care i-a mai atras atenția omologului său american: „Sancțiunile trebuie respectate pe deplin”.

Făcând apel la istorie, șeful diplomației austriece, Schallenberg, a spus că, spre deosebire de Suedia și Finlanda, Austria își menține statutul neutru chiar și după atacul rusesc asupra Ucrainei. Încă din 1956, la doar un an după decizia de a-și declara neutralitatea, din cauza invaziei Ungariei, Viena a susținut fiecare rezoluție  ONU împotriva URSS.  În plus, neutralitatea se bucură de un sprijin puternic în rândul populației și, prin urmare, nu este un subiect de dezbatere.”

Motivul central al vizitei lui Blinken în Austrtia a fost o reuniune a Comisiei ONU pentru Narcotice (CND), care, la fel ca Oficiul ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC), are sediul la Viena. De asemenea, Blinken s-a întâlnit cu Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) cu sediul în Viena.

Blinken a prezentat lupta împotriva traficului de droguri drept un obiectiv prioritar al guvernului american. Practic nu există oraș în Statele Unite care să nu fie afectat de consecințele consumului de droguri, a spus el.  Numărul victimelor crește alarmant, în special în cazul drogurilor sintetice precum fentanilul.  Secretarul de stat american a cerut cooperarea globală în lupta împotriva drogurilor sintetice prin participarea tuturor țărilor la „Coaliția globală pentru a face față pericolelor drogurilor sintetice”, pe care SUA a inițiat-o anul trecut.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with