Ingrediente:
2 gulii mai mari, sau 3 mai mici, 2-3 linguri de ulei, 100 – 150 g de bulion sau smântână vegetală, ori dacă nu preparaţi de post, circa 200 de smântână, o lingură cu vârf de făină, o legătură de pătrunjel verde, sare, piper, bază pentru mâncăruri (delicat de casă), eventual un morcov, sau 100-200 g de varză dulce.
Mod de preparare:
Guliile curăţate şi tăiate cubuleţe şau fâşii (eventual răzuit mare) se călesc în ulei, se condimentează după gust şi se sting cu circa un litru de apă. Tot aici se adaugă şi morcovii, sau varza, dacă folosiţi. În loc de apă se poate folosi şi supă de zarzavaturi. Când ingredientele sunt aproape gata fierte, din făină şi smântână (indiferent că e din lapte sau vegetală) se face o îngroşeală, cu grijă, să nu rămână cu noduri. Dacă preparaţi cu bulion, îngroşeala se face doar din făină şi apă, iar bulionul se adaugă separat. La acest amestec se adaugă treptat, câteva linguri de supă, iar când bucăţile de gulii sunt fierte, se adaugă îngroşeala şi se mai fierbe aşa câteva minute. La servire se poate orma cu frunze proaspete de pătrunjel, sau dacă nu postiţi, cu bacon afumat şi prăjit. Tot la servire se pot oferi şi ardei iuţi muraţi.
Fii primul care comentează