Image 1
Image 2

SFINȚIREA AGHIASMEI MARI

Sute de credincioși la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare

Slujbele de sfințire a Aghiasmei Mari de către episcopii Iustin și Timotei au avut loc la Baia Mare, respectiv Satu Mare, la catedralele din reședințele de județ.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De slăvitul praznic al Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a slujit la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare și a oficiat Slujba Sfințirii celei Mari a Apei (Aghiasma Mare).

 

De asemenea, sâmbătă, 6 ianuarie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și Sfințirea cea Mare a Apei pe esplanada lăcașului de cult.

 

La ambele catedrale au fost prezenți sute de credincioși, care au dorit să ia acasă apă sfințită, spre a o utiliza tot anul.

 

Beneficiile împărtășirii cu ea sunt numeroase: ne sfințește sufletele şi trupurile, casele, gospodăriile, pământurile, întreg spațiul în care ne desfășurăm activitatea, munca, învățătura.

 

Prin această sfințire a naturii, a tot ce-l înconjoară pe om, Sfânta Biserică ne arată că Dumnezeu trebuie mărturisit şi lăudat nu numai în biserică, ci și în afara ei.

 

De aceea, prevederile tipiconale îndeamnă preotul să săvârșească slujba în exteriorul bisericii, lângă un râu, fântână, izvor sau într-un loc frumos amenajat, uneori împodobit cu cruci de gheață, unde se pregătesc şi se împodobesc numeroase vase cu apă.

 

Hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara

 

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a anunțat din timp programul celor doi arhierei, Preasfințitul părinte episcop Iustin Sigheteanu și Preasfințitul părinte episcop Timotei Sătmăreanul, inclusiv pentru celelalte sărbători de la sfârșitul de săptămână.

 

Ambii arhierei se vor afla duminică, 7 ianuarie, la hramul de iarnă al așezământului monahal din localitatea Scărișoara Nouă, protopopiatul Carei, după cum a informat Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.

 

“Duminică, 7 ianuarie 2024, de sărbătoarea închinată Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului va sluji împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, cu ocazia serbării hramului de iarnă al așezământului monahal”, se arată în informarea Episcopiei Ortodoxe.

 

Instituția clericală mai precizează faptul că răspunsurile liturgice vor fi oferite de membrii Grupului psaltic „Theologos”.

 

Citește și:

Sfințirea Agiasmei Mari de către episcopii Iustin și Timotei și hram la Scărișoara

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with