Image 1
Image 2

SLUJBE ARHIEREȘTI

Sute de credincioși la Catedrala Ortodoxă din Negrești-Oaș

Sute de credincioși la Catedrala Ortodoxă din Negrești-Oaș
Preasfințiții părinți episcopi Iustin Sigheteanu și Timotei Sătmăreanul au slujit în lăcașuri de cult din județul Satu Mare, aflându-ne în Duminica Vameșului și a Fariseului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preasfințiții părinți episcopi Iustin Sigheteanu și Timotei Sătmăreanul au slujit în lăcașuri de cult din județul Satu Mare, aflându-ne în Duminica Vameșului și a Fariseului.

 

 

Dacă la Catedrala Ortodoxă cu hramul “Duminica tuturor sfinților” din Negrești-Oaș au fost prezenți sute de credincioși, și Biserica din localitatea Cean s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

 

 

Arhiereul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului a slujit în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, duminică, 25 februarie 2024, în “capitala” Țării Oașului.

 

 

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Ioan Marcel Malanca, paroh, protopopul Oaşului, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Protos. Emanuel Scarlat, egumenul Mănăstirii Bixad, Pr. Ioan Pop, preot II, Pr. Adrian Bucşa, secretar protopopesc, paroh la biserica „Naşterea Maicii Domnului”, Pr. Mihai Feher, protopop onorific al Oaşului, Pr. Ciprian Supuran, paroh la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Pr. Nicolae Robaş, de la Schitul Luna-Şes, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

 

 

După cum este și firesc, cuvântul de învățătură rostit la Duminica a 33-a după Rusalii, în Catedrala cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, i-a aparținut Preasfințitului Părinte Episcop Iustin Sigheteanu, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

 

 

Iubiți părinți împreună slujitori, onorate autorități, iubiți și cinstiți credincioși, duminica în care ne găsim este însemnată în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe cu numele de “Duminica vameșului și a fariseului”.

 

 

Iar rânduielile noastre bisericești ne îndrumă și ne învață că în această duminică întrăm într-o nouă perioadă a anului bisericesc, numită perioada Triodului. Aceasta ține de la Duminica vameșului și a fariseului până la Vecernia Învierii, în Sâmbăta de Paști.

 

 

Sunt trei săptămâni premergătoare începutului postului și patru duminici: este aceasta a vameșului și a fariseului, este următoarea “Duminică a fiului risipitor”, cu o pericopă evanghelică unică, care ne arată iubirea milostivă, multa iertare și îndelunga răbdare, iubirea necondiționată a Lui Dumnezeu față de om, de umanitate.

 

 

De omul care găsește calea spre a se întoarce în brațele lui Dumnezeu. Uneori mai umblă și Dumnezeu după noi. Cristos a căutat oaia ce a pierdut-o. (…)“, a precizat episcopul Iustin.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

 

 

S-au rugat împreună cu credincioşii domnul Radu Roca, prefectul judeţului Satu Mare, doamna Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti-Oaş, domnul Valer Beşeni, secretar de stat, domnii Mircea Govor şi Ioan Tibil.

 

 

Preasfinţitul Părinte Iustin a primit în dar o bederniţă cu icoana Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş şi un coş cu flori.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat sala socială „Sfânta Sofia” de pe lângă Protopopiatul Oaş.

 

 

Biserică arhiplină la Parohia Ortodoxă Cean

 

 

După cum a informat Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, “Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Cean, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare.

 

 

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohiei, după care a oficiat Slujba Botezului pruncului Paraschiv-Nectarie, cel de-al treilea copil al părintelui paroh, Porumb Vasile Andrei”.

 

Sute de credincioși la Catedrala Ortodoxă din Negrești-Oaș

 

În cuprinsul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a explicat credincioșilor prezenți pericopa evanghelică consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca – capitolul 18, 10-14, care face referire la atitudinea vameșului și a fariseului, fragment biblic care se citește în prima duminica a Triodului.

 

 

 

Citește și:

 

Slujba arhierească și finţire de capelă mortuară

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns