Image 1
Image 2

Tururi ghidate de arhitectură, conferinţă şi expoziţie de fotografie, de Ziua Mondială Art Nouveau

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) organizează 14 tururi ghidate de arhitectură art nouveau în Constanţa, Târgu Mureş şi Timişoara, evenimente care vor avea loc în zilele de 9 şi 10 iunie, sub cupola Zilei Mondiale Art Nouveau.

Tema de anul acesta, stabilită de Reţeaua Art Nouveau, este “Arhitectul meu Art Nouveau preferat” iar în jurul acesteia se vor organiza diverse evenimente la nivel european.

În România, Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) organizează pe lângă cele 14 tururi ghidate şi conferinţa internaţională “Conservarea şi reactivarea patrimoniului construit”, corelată cu includerea Cazinoului din Constanţa în programul Europa Nostra “7 Most Endangered” (7ME).

În Constanţa va avea loc şi prima itinerare a expoziţiei în aer liber “Waves of Art Nouveau. Architecture in the Danube Region”, eveniment sincron în cele 8 ţări ale proiectului.

Evenimentele organizate cu prilejul ZAN fac parte din proiectul european “Sustainable protection and promotion of Art Nouveau in the Danube Region” care îşi propune să întărească protecţia, conservarea şi promovarea patrimoniului construit Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării, proiect în care INP este partener de specialitate.

Prin weekendul Art Nouveau, publicul este invitat să descopere patrimoniul construit, punând reflectoarele pe un stil artistic ce şi-a lăsat amprenta pe numeroase oraşe din România, simultan cu alte oraşe mari ale Europei. Stilul Art Nouveau, prin toate valenţele sale locale, a însemnat o celebrare a creativităţii eliberate de canoanele academice, dar şi a detaliului, a priceperii arhitecţilor şi meşterilor, la un înal nivel artistic şi tehnic. arh. Ştefan Bâlici, director Institutul Naţional al Patrimoniului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Crearea și impactul Camerei de Comerț și Industrie din Satu Mare (1927-1936)

IFPLUS CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE SATU MARE

Înființarea Camerei de Comerț și Industrie din Satu Mare (1927-1936)

Imediat după unire, orașul Satu Mare a simțit lipsa unei Camere de comerț și de industrie, care, deși întârziată cu opt ani, a fost înființată în octombrie 1927, având până atunci atribuțiile îndeplinite de expositura din Oradea, iar sub conducerea președintelui Emil Tișcă, Camera a dezvoltat activități semnificative, inclusiv înființarea unei burse de mărfuri și a Sindicatului exportatorilor de vite, în pofida unei întreruperi de doi ani și a provocărilor politice și administrative.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Expoziția „4+1 “

IOAN SBÂRCIU este unul dintre cei mai bine cunoscuți și prețuiți pictori ai generației sale. Desenator inspirat și prin vervă, colorist rafinat care stăpînește cu siguranța experienței neîntrerupte un repertoriu larg de mijloace expresive, Sbârciu și-a făurit un stil personal în pictura în ulei și și-a legat numele de revirimentul cunoscut în prezent de pastel, ca tehnică, în pictura clujeană.