Image 1
Image 2

UDMR, gata pentru campania electorală

Primul partid care iese cu un mesaj sută la sută electoral este UDMR. Restul partidelor o scaldă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu avem timp de campanii electorale, spun liderii PSD și PNL. Acum trebuie să guvernăm, urmând să intrăm în campanie doar când se va anunța oficial. Tot și toate, toate declarațiile publice, toate postările pe rețelele de socializare sunt elemente de campanie elctorală.

Când Marcel Ciolacu anunță că o parte din revendicările fermierilor sunt rezolvate înseamnă campanie electorală. Când un europarlamentar PNL spune că a cerut în Parlamentul European mai mult sprijin pentru fermieri europeni și pentru cei din România, înseamnă campanie electorală. Indirectă, ce-i drept.

Campanie electorală este și atunci când primarul general al Capitalei aprobă intrarea în București a 200 de utilaje agricole pentru a protesta în Piața Constituției.
Absența mediatică a președintelui Klaus Iohannis poate însemna tot un gest politico-electoral. În sensul că lasă guvernul Ciolacu să se descurge singur în fața protestatarilor.

După fermieri și-au anunțat intenția de a declara grevă generală lucrătorii din Sănătate, medicii de familie. Guvernul a mai căutat și a găsit ceva rezerve astfel că amână până în iunie reducerea plăților de la Casa Națională   de Asigurări de Sănătate cu 25%.

Marcel Ciolacu este un prim ministru bun atunci când nimeni nu cere nimic, când guvernul este lăsat să decidă singur la cine și cu cât majorează salarii și pensii.

Sub presiune, Marcel Ciolacu nu mai este omul acela singur pe sine. Probabil acesta este și motivul pentru care nu spune clar și răspicat că se gândește să candideze la prezidențiale. Amână verdicul ca unul dintre cei care trebuie să se prezinte la dentist, dar găsește mereu motive să amâne de pe o zi pe alta, până durerea pare să dispară de la sine.

Societatea are prea multe boli ca să se poată vindeca singure, netrate. Unele sunt chiar letale. Nivelul împrumuturilor din ce în ce mai mari, dobânzile tot mai împovărătoare, arată că România se îndreaptă spre un viitor sumbru.

Lipsa de perspectivă îi fac mai reținuți și pe cei de la AUR. Ce să mai promită când sacul este gol și firmele de la care statul colectează bani tot mai jigărite?
Sentimentul neputinței de a face ceva i-a determinat pe membri unei filiale AUR să plece cu toții la PNL. Să fie acesta un semnal că mai degrabă s-ar putea realiza o joncțiune între AUR și PNL decât una dintre AUR și PSD? Posibil.

Partidul care dă șeful guvernului ține spatele la toate revendicările sociale. Chiar dacă Nicolae Ciucă este acuzat că nu face nimic este posbil ca aceasta să fie alegerea corectă, strategia câștigătoare. Liberalii îi lasă pe social-democrați să-și rupă gâtul.

Dacă în cazul celorlalte partide sunt manevre pre-electorale, statice, de expectativă, UDMR trage drept la țintă. Vrem să intrăm la guvernare, zice Kelemen Hunor, avem curaj și bun simț, avem experiență, suntem mânați de binele poporului, avem o viziunea clară asupra obiectivelor strategice pe care țara trebuie să le urmeze, dar ceva lipsește.

Din aceste valori enumerate de Kelemen Hunor, actualei coaliții îi lipsesc trei: nu are viziune, curaj și bun simț. Sigur, acestea sunt criterii propagandistice, greu de demonstrat. Ce curaj a avut UDMR când a fost la guvernare?

Despre viziune cam toate formațiunile politice ar trebui să se abțină de la pretenții și comentarii. La rândul lui, bunul simț nu este cuantificabil. Regăsim în această primă declarație din anul 2024 o doză consistentă de populism.

Suntem abia în 20 ianuarie și deja UDMR adoptă criteriile pentru desemnarea candidaților la alegerile europarlamentare, locale și parlamentare.

Aici UDMR-ului nu i se poate reproșa nimic. Este cel mai bine organizat, este cel mai unitar și mai combativ concurent electoral, dar și cel mai puțin deschis colaborării cu alte formațiuni politice.

Are un program specific, cu formule de succes experimentate în timp, cu ținte precise. Aflat la limita procentului de 5%, marea problemă a UDMR continuă să fie depășirea pragului electoral. În cazul în care prezența la vot este mare, UDMR este posbil să cadă sub 5%. Acest lucru ar fi o adevărată catastrofă pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with