Image 1
Image 2

UNICEF

Colaborare cu Ministerul Familiei la elaborarea Strategiei Naționale pentru Protecția Copilului

UNICEF a lucrat îndeaproape cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, respectiv cu Autoritatea Națională...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…  pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în elaborarea Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului “Copii protejați, România sigură” 2022-2027. Astfel, UNICEF și-a reafirmat sprijinul față de guvern, în realizarea drepturilor tuturor copiilor din România, dar salută și elaborarea Strategiei Naționale, al cărei scop general este de a se asigura de aplicarea efectivă a tuturor drepturilor pe care le au copiii din țară, inclusiv acei minori care au trăit și crescut în medii vulnerabile.

 

UNICEF dorește să se asigure că fiecare copil are acces deplin la toate toate serviciile oferite de instituțiile publice și că acestea sunt de calitate.
Este important de menționat faptul că 21 de copii au participat direct la realizarea strategiei naționale, la elaborarea sa, fiind integrați în grupurile de lucru interinstituționale constituite în acest sens. Este vorba despre copii care fac parte din structuri și organizații care promovează respectarea drepturilor copiilor, la luarea deciziilor, printre care și UNICEF.

“Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului este rezultatul unui proces complex în care au fost implicate numeroase ministere și instituții, organizații neguvernamentale și organizații internaționale din domeniul protecției drepturilor copilului. Le mulțumesc călduros tuturor partenerilor implicați, alături de care vom continua să lucrăm pentru implementarea strategiei în următorii ani în sprijinul tuturor copiilor din România”, a declarat Natalia Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Trebuie menționat faptul că în elaborarea strategiei au fost valorificate opiniile și sugestiile formulate de aproape 1500 copii din România implicați în procesul de consultare pentru Strategia europeană pentru drepturile copilului 2021-2024.

Scopurile și obiectivele strategiei naționale “Copii protejați, România sigură”

UNICEF subliniază, în informațiile publice oferite pe pagina web proprie, faptul că în Strategia adoptată sunt incluse 20 de ținte, printre care reducerea numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială cu 400.000 până în 2027; prioritizarea copiilor aflați în dificultate și a familiilor acestora pentru a beneficia de locuințe sociale și a fi eligibili pentru ajutor de locuință; creșterea cu 30% a numărului de copii care beneficiază de servicii de prevenire a separării de familie; reducerea cu 20% a mortalității infantile față de anul 2019; atingerea unei rate de acoperire a educației timpurii de cel puțin 22% pentru segmentul de vârstă 0-3 ani și de cel puțin 95% pentru segmentul de vârstă 4-6 ani.

„România a făcut pași considerabili în direcția respectării drepturilor copilului, dar trebuie să continuăm efortul susținut pentru a ne asigura că acest progres continuă. Pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au crescut numărul de copii vulnerabili și au făcut ca vulnerabilitățile lor să fie mai complexe. UNICEF salută adoptarea Strategiei Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului și continuă să lucreze pentru realizarea tuturor drepturilor fiecărui copil, în strânsă colaborare cu toți partenerii”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with