Image 1
Image 2

POLUARE AER

Unii șoferi din Satu Mare poluează aerul lăsând motoarele pornite

Profund indignat de faptul că, în sezonul rece în special, a observat că unii șoferi de autovehicule își lasă motorul pornit atunci când mașina staționează, un pensionar din Satu Mare...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… a dorit să aducă în atenția factorilor responsabili, dar în egală măsură a cititorilor acestor rânduri, cât de dăunător este acest obicei, și care de altfel nu are nici o justificare.

 

 

“Am constatat, probabil ca mulți alți locuitori ai orașului nostru, că unii șoferi și-au făcut un obicei să-și lase motoarele de la autovehicule pornite – ne-a relatat persoana cu pricina. Acum, aflându-ne în sezonul rece, poate acești conducători auto au falsa impresie că mențin motorul încălzit, concepție care este contrazisă de specialiști în ale condusului. Am observat, atunci când e timpul mai friguros, crearea de adevărate smoguri în jurul autoturismelor lăsate cu motorul pornit.

 

 

Cei de la Poliția Locală, Poliția Rutieră, de la Garda de Mediu, trebuie să știe că sancționarea șoferilor care stau cu mașina pornită mai mult de cinci minute este o măsură anti-poluare. Și am aflat că se prevede modificarea Codului rutier pentru acest lucru. Proiectul de lege inițiat în acest sens este inspirat din reguli ce se aplică deja în Italia și Franța, unde exigența este mai mare, este ilegal să stai cu motorul pornit mai mult de 10 secunde. Acolo, cei care încalcă aceste norme pot primi amenzi. Sancțiuni se prevăd și în actul normativ de la noi, care sperăm ca într-adevăr să capete literă de lege.

 

 

Cred că unii conducători auto nici nu știu că atunci când țin motorul pornit, poluează de fapt aerul. E vorba de staționare de peste 5 minute, pentru că aceasta e definiția staționării, oprirea voluntară mai mult de 5 minute.

 

 

Specialiștii în conducere au desființat mitul potrivit căruia motorul are viață mai lungă dacă îl ții pornit înainte de a pleca la drum, că se încălzește, sau alte teorii de acest fel. Sunt complet false, mașinile din zilele noastre nu au nevoie să fie încălzite cu minute în șir și nu trebuie să fie pornite în momentul în care ajungem la destinație.

 

 

În privința protejării sănătății umane, dar și a altor viețuitoare, poluarea aerului cu particule reprezintă o amenințare mai mare decât fumatul, alcoolul, apa murdară. Particulele fine provocate vehiculele motorizate, la fel de de incendii, de activitatea industrială, pot cauza în timp diferite boli, unele foarte grave”.

 

CITEȘTE ȘI:

Mașini care intră cu botul până-n digul Someșului

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

MISIUNEA APOLLO

Mici cutremure pe Lună provocate de un modul de aterizare

Un nou studiu publicat de CNN arată faptul că o navă spaţială care a fost lăsată în urmă de Misiunea Apollo, provoacă mici cutremure pe suprafaţa lunii. Activitatea seismică nu a fost cunoscută până acum, însă algoritmii moderni care au făcut posibilă descoperirea, le-au arătat cercetătorilor fenomenul.

IFPLUSACȚIUNE DE COLECTARE

Asociația Copacul Vieții a adunat 27 de tone de deșeuri electrice

Aproximativ 27 de tone de deșeuri electrice și electronice au fost colectate în municipiul Satu Mare, în numai 4 luni, cu concursul a cel puțin 50 de voluntari ai asociației Ecologice și Umanitare "Copacul Vieții".

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now