Image 1
Image 2

VOTUL UNGARIEI

Va bloca Viktor Orban aderarea Ucrainei la UE?

În aceste zile Bruxelles găzduiște unul dintre cele mai tensionate summit-uri ale Uniunii Europene. Liderii celor 27 de state membre se adună pentru a discuta, printre altele, posibilitatea extinderii UE către Moldova și Ucraina și revizuirea bugetului UE.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În centrul atenției se află premierul ungar Viktor Orbán, care și-a exprimat vehement opoziția sa față de aderarea Ucrainei la UE, stârnind un val de pesimism înaintea summit-ului.

 

Deși Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor oficiale de aderare cu Moldova și Ucraina – o premieră în istoria UE pentru țări care nu îndeplinesc complet criteriile preliminare – poziția Ungariei complică situația. Ucraina a îndeplinit doar 4 din cele 7 reforme așteptate, iar Moldova are restanțe la două dintre acestea.

 

Viktor Orbán a făcut declarații publice împotriva aderării Ucrainei, considerând-o contrară intereselor naționale maghiare, și a indicat că va folosi dreptul de veto pentru a bloca aderarea.

 

Reacția la nivel european nu a întârziat să apară. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, și președintele francez Emmanuel Macron au întreprins demersuri pentru a discuta direct cu Orbán.

 

În Ucraina, viceprim-ministrul a declarat că un refuz din partea Ungariei de a începe negocierile ar fi un eșec pentru întreaga Uniune, iar maghiarii transcarpatini au cerut printr-o scrisoare deschisă ca Orbán să sprijine propunerea.

 

Președintele Zelensky a găsit și în Buenos Aires o modalitate de a negocia cu prim-ministrul ungar.

 

Pe lângă Ucraina și Moldova, Consiliul va discuta și posibila aderare a Bosniei-Herțegovinei și Georgiei. Negocierile de aderare pot începe cu bosniacii dacă îndeplinesc criteriile cerute de Uniune, iar georgienilor li se poate acorda statutul de candidat.

 

Pe lângă aceste chestiuni, summit-ul va aborda și revizuirea bugetului UE. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a propus o adăugare substanțială la buget, cu fonduri destinate ajutorului pentru Ucraina, migrației, inovației în tehnologie și rambursării împrumuturilor.

 

Comisia a revizuit bugetul pe cei șapte ani, 2021 și 2027, la jumătatea perioadei și a propus o adăugare semnificativă de aproape 100 de miliarde de euro.

 

Ursula von der Leyen a cerut Consiliul ca din această sumă să fie repartizată astfel:

50 de miliarde pentru a ajuta Ucraina,
15 miliarde pentru migrație,
10 miliarde pentru finanțarea programului UE pentru sprijinirea inovării în domeniul tehnologiilor strategice (STEP),
18,9 miliarde pentru rambursarea împrumuturilor,
3 miliarde pentru gestionarea crizelor neprevăzute,
1,9 miliarde pentru costurile administrative ale Comisiei.

 

Deși exista un consens larg pentru susținerea Ucrainei, Orbán a propus divizarea pachetului de ajutor, astfel încât subvențiile pentru Ucraina să fie votate separat. În contextul sprijinului posibil al prim-ministrului slovac pro-rus Robert Fico, Comisia Europeană analizează modalități alternative de a promova ajutorul pentru Ucraina, cum ar fi acordurile bilaterale.

 

În ciuda acestei opoziții, UE se pregătește pentru o sesiune prelungită a summitului, cu posibilitatea de a se extinde peste weekend, având în vedere necesitatea unui vot unanim pentru aprobarea revizuirii bugetului.

 

Viktor Orban se pregătește pentru negocierile maraton, în timp ce UE a deblocat recent fonduri semnificative pentru Ungaria.

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with