Image 1
Image 2

REȚETE ROMÂNEȘTI

Varză cu carne muntenească

Varză cu carne muntenească
Varza acră cu carne de porc sau vită este o mâncare tradițională, gătită lent și finisată cu smântână pentru cremozitate. Perfectă pentru zilele reci, oferă o combinație reconfortantă de savoare și textură.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Varză cu carne muntenească
Varză cu carne muntenească

 

 

Această rețetă de varză acră cu carne, fie de porc fie de vită, reprezintă o mâncare tradițională îmbogățită cu aromele profunde ale cepei, mărarului uscat și cimbrului. Procesul începe prin rumenirea cărnii în untură, urmată de adăugarea cepei și varzei, toate fiind gătite lent la foc mic. După ce varza devine fragedă, se adaugă bulionul de roșii și se transferă în cuptor pentru a se coace perfect. În final, smântâna este încorporată pentru a adăuga o textură cremoasă și bogată. Servită caldă, această mâncare este ideală pentru a încălzi serile reci, oferind o experiență culinară reconfortantă și autentică.

 

 

 

Porții: 6
Ingrediente:

2 kg varză acră
700 g carne de porc sau vită
2-3 cepe
Mărar uscat
100 g untură
5 g cimbru
Sare și piper, după gust
100 ml smântână
100 ml bulion de roșii

 

 

Preparare:

Pregătirea cărnii: Curățați carnea de orice vine sau pielițe, spălați-o și tăiați-o în bucăți medii.
Călirea: Încingeți untura într-o cratiță largă. Adăugați carnea, lăsând-o să se rumenească ușor pe toate părțile. Între timp, curățați cepele, spălați-le și tăiați-le fin. Adăugați ceapa peste carne, călindu-le împreună până când ceapa devine translucidă.
Adăugarea varzei: Tăiați varza acră fin și, dacă este prea sărată, spălați-o în două-trei ape. Adăugați varza în cratiță împreună cu jumătate de litru de apă, mărarul uscat, boabele de piper, cimbrul și sare după gust.
Fierberea: Acoperiți cratița cu un capac și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 2 – 2 ore și jumătate, până când varza devine fragedă.
Finalizarea în cuptor: Preîncălziți cuptorul. Adăugați bulionul de roșii peste varză și carne, amestecând ușor. Transferați cratița în cuptor, lăsând-o să se coacă pentru 20 de minute, pentru ca aromele să se îmbine perfect.
Adăugarea smântânii: Înainte de servire, încorporați smântâna în varza cu carne, amestecând ușor pentru a obține o consistență cremoasă.
Sugestii de servire: Această mâncare tradițională se servește ideal caldă, fiind perfectă pentru zilele reci de iarnă. Poate fi însoțită de mămăligă caldă sau pâine proaspătă pentru a completa experiența culinară autentică românească.

Notă: Variația dintre carnea de porc și cea de vită permite adaptarea rețetei la preferințele fiecărei familii, oferind fie un gust mai robust, specific cărnii de porc, fie unul mai delicat, oferit de carnea de vită.

 

 

Citește și:

 

Fasole verde scăzută

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

Rețeta de pui Marengo

REȚETE FRANȚUZEȘTI

Reteta preferată a lui Napoleon: Puiul Marengo

Napoleon Bonaparte este cunoscut pentru multe lucruri, dar când vine vorba de mâncarea sa preferată, istoria ne spune că era un om cu gusturi relativ simple pentru statutul său. Una dintre mâncărurile despre care se spune că îi plăcea mult era “Puiul Marengo”. Această mâncare a fost creată în urma bătăliei de la Marengo, când bucătarul său, Dunand, a fost forțat să improvizeze o masă cu ingredientele disponibile după victoria franceză asupra austriecilor în 1800.

CARTOFI DELICIOȘI

Cartofi zdrobiți cu ceapă verde și brânză

Să vă spun cât sunt de delicioși? Aproape că nu-mi găsesc cuvintele! Și nu doar atât, acești cartofi zdrobiți la cuptor au și o textură absolut senzațională, cu exteriorul crocant și miezul moale și pufos! În timp ce se coc, bucătăria se umple de un parfum irezistibil. Familionul pofticios nu stă degeaba în acest timp, nuuu! Roiesc toți pe lângă cuptor, cercetând cu nerăbdare prin ușa acestuia, în așteptarea momentului în care vor înfuleca din cartofii fierbinți.