Image 1
Image 2

VENITURILE ROMÂNILOR

Veniturile realizate din dobânzi sau alte asemenea, sub 16.500 de lei pe an, nu sunt supuse plăţii CASS

Veniturile realizate din dobânzi sau alte asemenea, sub 16.500 de lei pe an, nu sunt supuse plăţii CASS
La solicitarea unor cititori ai ziarului nostru, prezentăm în cele ce urmează câteva informaţii din Codul Fiscal, în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor din dobânzi și plata contribuției la sănătate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În afară de impozitul pe venit de 10%, este important de știut că persoanele care obțin venituri din dobânzi trebuie să plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri ce depășesc un anumit plafon.

 

 

Surse de realizare a veniturilor luate în calcul

 

 

La calculul acestui plafon se cumulează venituri din mai multe surse, nu doar din dobânzi. Astfel, potrivit Codului Fiscal, se iau în calcul și se cumulează: venitul şi/sau câştigul/câştigul net din investiţii (în cazul veniturilor din dobânzi se iau în calcul sumele plătite, diminuate cu impozitul reţinut, iar în cazul veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele plătite, diminuate cu impozitul reţinut); venitul net din cedarea folosinței bunurilor (chirii); venitul net din drepturi de proprietate intelectuală; venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice; venitul net pentru veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură; venitul brut şi/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit articolelor 114-116 din Codul Fiscal.

 

 

CASS pentru veniturile din dobânzi 2024

 

 

Persoanele fizice care realizează veniturile din una sau mai multe surse de venituri menționate mai sus datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

 

 

În funcție de nivelul veniturilor obținute din dobânzi și / sau celelalte categorii de venituri menționate anterior, o persoană datorează contribuția la sănătate la nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice.

 

 

Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS

 

 

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prezentate mai sus o reprezintă: a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară; b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară; c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

 

 

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10%. La data de 1 ianuarie 2024, salariul minim brut pe țară este de 3.300 de lei pe lună. Prin urmare, pentru salariul minim brut pe economie, contribuția la sănătate este de 330 de lei pe lună.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Noul proiectul de lege impune asigurarea RCA pentru trotinetele și bicicletele electrice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with