Image 1
Image 2

Vine tăvălugul campaniei electorale

La prima vedere totul pare în ordine. Cele două partide, PSD și PNL, și-au propus să desemneze la București un candidat comun independent.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au reușit. Și-au propus să-și împartă sectoarele Capitalei. Au reușit. Au o listă comună la alegerile europene. Și-au propus să comaseze alegerile locale și europarlamentare. Au reușit.

Au stabilit calendarul alegerilor, astfel prezidențialele vor fi înaintea alegerilor parlamentare. Președintele va fi ales în septembrie, iar parlamentarii în decembrie. Asta se consideră o inginerie. Așa și este. Președintele ales va fi locomotiva candidaților pentru alegerile parlamentare.

Din punct de vedere formal stabilitatea politică este asigurată. Mai mult decât atât, s-au calmat și spiritele. Gabriela Firea a pierdut nominalizarea pentru funcția de primar general, PNL a renunțat la candidatul propriu. Victime colaterale, dar sacrificarea lor asigură liniștea după furtuna ce se așternuse peste cele două partide.

Cei neagreați au sfârșit prin a fi recompensați cu funcții care le mărește vizibilitatea. Cei doi contracandidați se vor ocupa de campania candidatului desemnat. Gabriela Firea va mobiliza electoratul de stânga, Burduja electoratul de dreapta.

Primele consecințe politice. AUR care nu a mai livrat nimic în ultimele luni, nici măcar scandaluri, a scăzut la 10 procente. Locul trei este deja ocupat de Alianța Dreapta Unită. Este o ierarhie corectă, în consonanță cu potențialul formațiunilor politice.

Dacă la București a fost semnată pacea, sau hai să zicem un armistițiu, războiul dintre PSD și PNL se mută în județe. PSD și PNL vor același lucru. Fiecare organizație județeană vrea să-și impună candidatul pentru cele două funcții reprezentative, președintele de consiliu județean și primarul reședinței de județ.

Cum conducerea centrală vrea să impună modelul de la București la nivelul fiecărui județ situația se complică. De exemplu la Bihor, PNL poate câștiga lejer și președinția consiliului județean și primăria Oradea.

Va renunța Ilie Bolojan, președintele consiliului județean, la primăria Oradea? Dacă Bucureștiul a devenit regulă generală el va fi obligat să cedeze și să facă un parteneriat cu primarul PSD.

Aceeași situație se regăsește în foarte multe județe. Este previzibil că va urma o perioadă extrem de tensionată între conducerile organizațiilor județene PSD și PNL. Desemnarea clară a candidaților la București nu înseamnă că s-au rezolvat disensiunile dintre liberalii și social-democrații din toată țara.

Abia s-a anunțat candidatul comun PSD-PNL că deja a pornit tăvălugul. Cătălin Cîrstoiu se bucură de tot respectul ca medic, dar ca politician i se găsesc o serie de hibe. Unii spun că nu are notorietate. Alții își aduc aminte că este finul lui Traian Băsescu, încă de pe vream când acesta era doar ministrul Transporturilor.

Într-adevăr, candidatul Cîrstoiu nu are un discurs de politician. Multora nu le-a plăcut că la prima lui conferință de presă nu și-a prezentat viziunea despre București. S-a remarcat și că Gabriela Firea nu i-a rostit numele, când a apărut alături de el la conferința de presă.

Ți-e și milă de bietul om, de bietul medic care repară picioare, vorba lui Rareș Bogdan. Nu este un medic oarecare. Este directorul Spitalului Universitar, predă la medicină, a fost decanul Facultății de Medicină. Nu este nici sărac.

Se merge cu speculații atât de departe încât se insinuează că, de fapt, liderii PSD și PNL nici nu și-ar dori să câștige alegerile candidatul Cîrstoiu. De ce? Pentru că primarul general al Capitalei obține cele mai multe voturi după președintele țării și devine un pericol pentru actualii lideri ai PSD și PNL.

Se zice că Marcel Ciolacu s-ar fi speriat de Gabriela Firea care dacă ar fi ajuns din nou primărița Bucureștiului ar fi avut pretenția să candideze la președinția României.

Încurcate sunt căile politicii. Și, am putea adăuga, îmbârligate sunt mințile politicienilor. Adică a celor care vor să ne conducă.

Din acest punct de vedere este chiar necesar în mijlocul lor un candidat ca medicul Cîrstoiu despre care se spune că nu este politician. Asta nu înseamnă că nu poate deveni. Demagogia se învață din mers.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

PARTIDUL

“La noi la partid” este o expresie des întâlnită în conversațiile dintre politicieni. Te întâlnești cu unul cu altul pe stradă, îl întrebi ce mai face, iar el îți spune că merge “la partid”.