Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Ziua Academiei Romane va fi marcata miercuri

Acasa
Sigla Informatia Zilei
Acasa
Acasa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

 Ziua Academiei Romane va fi marcata, miercuri, 4 aprilie, printr-o serie de evenimente menite a evidentia rolul prestigioasei institutii de inalt for national de consacrare stiintifica si culturala al romanilor, informeaza Agerpres.

 

Manifestarile aniversare se vor deschide, in Aula, cu Adunarea generala solemna dedicata Zilei Academiei Romane, la care ar putea participa, alaturi de membrii acestui for, primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu, importante personalitati ale lumii politice, culturale si diplomatice.

 

De la ora 12,00, in Sala ‘Theodor Pallady’ a Bibliotecii Academiei, va fi deschisa o expozitie cu piese reprezentative din fondul inestimabil de documente istorice al Bibliotecii Academiei Romane, recuperat, dupa 34 de ani, de la Arhivele Nationale ale Romaniei.

 

Intitulata ‘Din tezaurul cancelariilor voievodale romanesti’, expozitia include documente de la Curtea lui Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare sau chiar ale domnitorilor Grigore Ghica sau Constantin Mavrocordat.

 

Cel mai inalt for national de consacrare stiintifica si culturala al romanilor, continuatorul si unicul legatar al societatii literaro-romane infiintate in anul 1866 prin locotenenta domneasca, reuneste personalitati consacrate din domeniile stiintelor, literelor, artelor. Academia Romana este institutie de interes public, national de cercetare in domeniile fundamentale ale stiintelor cu personalitate juridica de drept public si independenta in lucrarile sale de orice natura.

 

Printre primii membri s-au numarat personalitati importante ale vietii culturale si nationale din intreg spatiul romanesc: Iosif Hodos, Timotei Cipariu si George Baritiu, Andrei Mocioni si Vicentiu Babes, Alexandru Hurmuzachi , Vasile Alecsandri si Costache Negruzzi, Ion Heliade-Radulescu, August Treboniu Laurian si C.A.Rosetti.

 

Domnitorul Carol l semneaza in 1879 decretul prin care Societatea Academica Romana este declarata Institut National cu denumirea Academia Romana, avand ”de scop cultura limbii si istoriei nationale, a literelor, a stiintelor si frumoaselor arte”.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns