Image 1
Image 2

MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE

165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Miercuri, 24 ianuarie, de la ora 11, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, strada Monetăriei nr. 1-3, are loc masa rotundă “Domnul Cuza și Sultanul”. Acțiunea este coordonată de muzeograf dr. Oana-Alexandra Chirilă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Discuția se va concentra asupra vizitelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol (1860, 1864) și a modurilor în care aceste două vizite au fost descrise în istoriografie.

În data de 24 ianuarie, Muzeul funcționează după programul normal de vizitare, iar accesul publicului este gratuit. Cei interesți sunt așteptați să participe la acest eveniment marcat cu ocazia Unirii Principatelor.

Pe data de 24 ianuarie sărbătorim Unirea Principatelor Române, un episod semnificativ în istoria noastră națională. Astfel, în anul 1859 Moldova s-a unit cu Țara Românească, formând un stat unitar, realizând astfel idealul generației pașoptiste. Sub conducerea noului domnitor, Alexandru Ioan Cuza, și cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, au fost implementate reforme liberale majore, inclusiv un nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.

V. Gherman

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

EXPOZIȚIE LA FILARMONICĂ

Documente și instrumente care “vorbesc” despre un secol de viață muzicală sătmăreană

Vernisajul expoziției „Un secol de viață muzicală sătmăreană” în parteneriat cu Muzeul Judetean Satu Mare a avut loc în holul Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti. 

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now