Image 1
Image 2

Până la urmă PNL decide dacă trece sau nu surogatul de reformă a lui Ciolacu

Cine spune că nu se trag învăţăminte din greşelile trecutului se înşeală. Iată un exemplu la zi. "Nu se va tăia niciun salariu. Am văzut ce s-a întâmplat când s-au tăiat salariile..."
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PDL, partid de guvernământ, a scăzut atât de drastic după acele tăieri încât câţiva ani mai târziu şi-a pierdut până şi numele, lăsându-se aspirat prin fuziune de PNL.

Acel experiment al lui Traian Băsescu şi Emil Boc stă la baza setului de măsuri la care tot mojmondeşte echipa lui Marcel Ciolacu. Nu se taie salariile, singura măsură de austeritate fiind aplicată doar celor care au salariul net peste 8000 de lei: nu vor primi vouchere de vacanţă.

De exemplu Ioana Timofte, şefa CNCIR, Campaniei Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, mai pe înţelesul tuturor şefa companiei care trebuia să verifice cazanele care au explodat la Crevedia distrugând 75 de case, lăsând în urmă cinci morţi şi vreo 60 de răniţi, care are un salariu de 11.000 de euro nu va mai primi vouchere de vacanţă.

Este foarte bine că nu se taie salariile sub 8000 de lei, dar de ce nu se umblă la salariile neruşinat de mari? Unii comentatori spun că de acolo se adună bani pentru partide.

Reforma lui Marcel Ciolacu are două părţi. În prima parte se face un plan pentru adunarea de bani la buget, iar în a doua se caută soluţii pentru menţinerea salariilor existente.

Partea cu adunatul banilor seamănă cu incursiunile turcilor în ţările române ca să pedepsească domnitorii care nu mai voiau să plătească tributul.

Tributul era un fel de TVA, dar ceva mai mic de 19%. Zeciuiala însemna 10% din produse. Fumăritul să spunem că era un fel de acciză pe lemne.

Dar să trecem la lucruri mai grave, mai apropiate de epoca asta a noastră cu multe pete de întunecime specifică epocii medievale.

După prezentarea primului set de măsuri constând într-o serie de creşteri, un economist avertiza că pe termen mediu economia României va fi sufocată. Creşterile vor provoca o serie de falimente, deci bani mai puţini la bugetul de stat, dar şi desfiinţarea unui număr mare de locuri de muncă din mediul privat.
Neputinciosul PNL, în teorie susţinătorul economiei şi al profesiilor liberale, se pare că este de acord cu aceste măsuri, dar nu în întregime. Dacă Marcel Ciolacu spune că prin asumarea răspunderii pe legile reformei îşi joacă mandatul de prim ministru, Nicolae Ciucă îşi riscă funcţia de preşedinte al PNL.
Liberalii privesc îngroziţi sondajele. După ce au căzut sub pragul psihologic de 20%, ajunşi la 15% apare un nou prag psihologic, cel de 10%. Asta spune unul dintre vicepreşedinţii PNL, Sighiartău.

Ce a învăţat Marcel Ciolacu din tăierea salariilor de guvernul PDL în anul 2010?
Alegerile parlamentare din 2012, primele după tăierea salariilor, PDL, în formula unei alianţe ARD formată din PDL şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, obţinea 16 procente, în vreme ce USL, alianţa PSD-PNL, făcută de Victor Ponta şi Crin Antonescu obţinea 58%, iar prin redistribuire USL-ului îi revenea 395 de mandate parlamentare din totalul de 588. În procente PSD-PNL avea o majoritate de 67,11%. Având peste două treimi puteau schimba Constituţia. Sigur că nu au făcut-o, preferând să spargă USL.
Scăzut la 12%, PDL, partidul care tăiase salariile, nu a mai aşteptat alegerile parlamentare din 2016 şi prin anul 2014 a fuzionat prin contopire cu PNL, la fel de slab după ruperea de PSD. Datorită fuziunii prin contopire, PNL-PDL câştigă alegerile prezidenţiale din 2014, făcându-l preşedinte pe Klaus Iohannis, dar pierd nepermis de ruşinos parlamentarele din 2016, câştigate la scor de PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea.
Pritocind măsuri “noaptea ca hoţii”, o expresie rămasă în folclorul politic, Liviu Dragnea a devenit întruchiparea răului din politică.
Trăgând învăţăminte din trecut, iată că Marcel Ciolacu nu taie nici salariile bugetarilor şi, de asemenea, nu ia măsuri noaptea, ca hoţii, precum Liviu Dragnea. Totul este la lumina zilei. Numai că, partea doua a Reformei, aia cu salariile, încă nu a fost prezentată.

Dacă prima parte este sensibilă economic, partea a doua este sensibilă social. Dacă măsurile vor crea nemulţumiri, angajaţii din sistemul de stat pot declanşa proteste, greve care pot paraliza întreaga ţară. Lucru pe care companiile, salariaţii din mediul privat, peroanele cu profesii liberale, freelancerii, nu-l pot face.

Doar de PNL depinde dacă măsurile drastice anti-economice vor trece de parlament. Deci mandatul lui Marcel Ciolacu este în mâna PNL-ului.