Image 1
Image 2
Acasa

BIJUTERII VALOROASE

8 din cele mai scumpe bijuterii din lume valorează milioane de dolari

8 din cele mai scumpe bijuterii din lume  valorează milioane de dolari
Se spune că pentru a înțelege prezentul trebuie să ne uităm în trecut, să vedem comorile inestimabile oferite de experiențe, pentru a le folosi cu înțelepciune în prezent.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Unele dintre comorile care ne vorbesc de trecut sunt bijuteriile. Bijuteriile au fost întotdeauna parte a culturii umane, istoria bijuteriilor oferindu-ne dovezi despre importanța podoabelor în viața oamenilor.

Desigur, bijuteriile pe care strămoșii noștri le purtau pe vremuri nu erau făcute așa cum se fac în prezent. Acum zeci de mii de ani, oamenii purtau bijuterii din pene, oase, colți de animale, scoici și pietricele colorate. Aceste pietricele colorate erau de fapt pietre prețioase și semiprețioase și au fost admirate pentru frumusețea și durabilitatea lor și ulterior transformate în podoabe.
Diamantele nu au fost populare până când oamenii nu au învățat cum să le taie pentru a le descoperi strălucirea, fapt care a început în Europa în jurul anului 1300. Istoria bijuteriilor ne spune că multe tipuri de bijuterii au început ca obiecte funcționale. Broșele de exemplu provin din clemele care țineau îmbrăcămintea prinsă pe corp, așa cum este de exemplu toga din Roma Antică.
Inelele și pandantivele au fost folosite pentru sigilii, cât și ca semn de identificare a rangului și autorității.

 

Cea mai veche descoperire care atestă existența unei bijuterii a fost datată acum aproximativ 25.000 de ani

 

 

Acest colier simplu din oase de pește a fost găsit într-o peșteră din Monaco.
Bijuteriile erau produse din orice fel de materiale disponibile – pietre, piei de animale, pene, plante, oase, scoici, lemn și pietre frumos colorate. Odată cu trecerea timpului, tehnologia avansată le-a permis artizanilor să înceapă transformarea metalelor și pietrelor prețioase în opere de artă care au influențat culturi întregi și multe stiluri moderne de bijuterii.
În istoria bijuteriilor, Roma Antică este considerată un centru pentru atelierele de aurari. Împreună cu pietrele prețioase și metalele care au fost aduse în oraș au apărut lapidari și aurari din Grecia și din provinciile asiatice. Inelul de aur, care sub republică fusese un semn de distincție purtat de ambasadori, nobili și senatori, a început treptat să apară pe degetele persoanelor cu rang social inferior până când a devenit obișnuit chiar și printre soldați.
Bijuteriile au devenit din ce în ce mai mari și cu mai multe pietre colorate< rubin, smarald, safir, topaz, peridot, chihlimbar, jasp, carneol, onix, lapis lazuli.
Resursele naturale foarte diverse și comerțul înfloritor au creat premisele unei diversități în ceea ce privește designul bijuteriilor. Perlele proveneau din Golful Persic, smaraldul și peridotul din Egipt, jaspul, carneolul, onixul și lapis lazuli din Persia, safirul albastru și topazul din India și Sri Lanka, chihlimbarul avea o rută de transport specială din Gdansk. Romanii purtau în principal broșe și brățări din aur. Femeile romane purtau brățara spin la nivelul brațului, între cot și umăr, iar luptătorii romani purtau brățari din aur la nivelul brațului pentru protecție, dar și pentru a-și intimida adversarii.

 

În Evul Mediu, a apărut diferențierea clară între bijuteriile pentru bărbați și cele pentru femei. Într-o societate din ce în ce mai ierarhică, bărbații erau văzuți ca fiind superiori femeilor și au ocupat exclusiv poziții de putere. Coroane, sceptre, broșe speciale și inele masive au fost folosite pentru a defini roluri specifice în societate. Cu cât un bărbat purta mai multe bijuterii, cu atât era mai bine văzut. Pentru bărbați, inelele au fost deosebit de importante, deoarece reprezentau o modalitate de a se identifica cu anumite ranguri, simboluri sau familii importante.
Renașterea a avut un impact semnificativ în istoria bijuteriilor din Europa. Până în secolul al 17-lea, dezvoltarea comerțului a dus la creșterea disponibilității unei game largi de pietre prețioase, precum și expunerea la arta altor culturi. Acesta este momentul când crește enorm popularitatea pentru bijuteriile cu pietre prețioase.
Un exemplu în acest sens îl constituie Cheapside Hoard, stocul de bijuterii ascuns în Londra în timpul perioadei Commonwealth-ului și care nu a fost găsit până în 1912. Acesta conține smarald columbian, topaz, amazonit din Brazilia, turcoaz persan, peridot din Marea Roșie, opal, granat și ametist.
Când Napoleon Bonaparte a fost încoronat ca Împărat al Franței în 1804, el a reînviat stilul și grandoarea bijuteriilor în Franța. Astfel, bijutierii au introdus cerceii cu diamante, inelele cu diamante, broșa cu diamante si colierul cu diamante.
În acest articol v[ prezent[m cele mai scumpe bijuterii din lume. Au fost adunate din toate câte puțin, de la coliere și broșe, până la tiare și ceasuri.

 

Și desigur predomină în această listă inele de la cele mai elegante case de bijuterii și de modă din lume, cele mai populare pietre scumpe fiind diamantele, și printre ele se mai găsesc și pietre, culoarea cărora este extrem de importantă în stabilirea prețului. ~n această listă nu există nici vreo bijuterie care se poate g[si la oricare magazin de bijuterii.

Diamantul «Vivid Pink» – 11,8 milioane de dolari

Diamantele de culoare roz sunt foarte scumpe. Nimeni nu știe din ce cauză diamantele roz sunt de culoare roză. Oricare altă culoare a diamantelor și-au primit explicație, însă nu și cea roză. Savanții presupun că această culoare este rezultatul unui șoc seismic care schimbă structura moleculară a acestor pietre foarte prețioase. De aceea, nu este de mirare că prima piatră prețioasă prezentată în acest articol este anume diamantul roz (1.). Elementul central a acestei bijuterii este diamantul roz de 5 carate care are forma unei pernuțe. Calitatea acestui diamant este într-atât de înaltă, încât este considerat o bijuterie de o valoare și frumusețe excepțională. Din fiecare parte are câteva diamante simple care au fost încrustate în platină și aur de 18 carate.

Peacock Brooch (Broșa Păun) — 100 milioane de dolari

A doua dintre cele mai scumpe bijuterii din lume este o broșă minunată (2.) care și-a făcut apariția pentru prima dată în 2013 la târgul de artă TEFAF din Olanda. Broșa, în formă de păun, conține un total de 120,81 de ct. și peste 1.300 de pietre de diamante albe, galbene, albastre și portocalii. Diamantul central, de culoare albastru închis, este unul foarte rar și are 20,02 ct.
Proprietarul și locul unde se află această broșă nu sunt făcute publice în acest moment.

Diadema din smaralde și diamante – 12,7 milioane de dolari.

Această diademă (3.) din smaralde și diamante a fost creată cam prin 1900 și aparținea prințesei Katharina Henckel von Donnersmarck aproape toată viața ei. Diadema a fost comandată de soțul ei și se deosebește datorită celor 11 smaralde de forma unor fructe de păr din care a fost creată. Toate aceste smaralde cântăresc 500 carate. Pe lângă faptul că a fost creată din argint, aur și diverse diamante mici, însăși diadema este încrustată cu 11 diamante mari care au forma unor pernuțe.

Inelul Bvlgari Blue – 15,7 milioane de dolari

Acest inel (4.) format din două diamante mari de diferite culori arată neobi;nuit. Elementul principal al acestuia este diamantul albastru triplu tăiat, clasificat ca o bijuterie extrem de frumoasă, cu o greutate de 10,95 carate și diamantul alb, de asemenea tăiat triplu, care cântărește 9.87 carate. Aceste două diamante se află pe un inel de aur, încrustat cu diamante tăiate în forma unor baghete. Inelul a fost creat la începutul anului 1970 și a fost cumpărat pentru prima dată cu un milion de dolari pentru a fi dăruit unei soții de colecționar european. Însă, când inelul a reapărut la licitații, el a fost apreciat cu 12 milioane de dolari.

Colierul cu rubin «Inima Regatului» – 14 milioane dolari

Casa de bijuterii a lui Garrard (House of Garrard) este cea mai veche casă de bijuterii și până în anul 2007 a fost giuvaergiul Coroanei (Crown Jeweller), fiind responsabil pe păstrarea tuturor bijuteriilor Coroanei Britanice. Nu este uimitor faptul că toate giuvaerele create de ei sunt din cele mai prețioase și calitative. Colierul cu rubin «Inima Regatului» (5.) este o bijuterie din acest plan. După cum s-ar putea presupune și din numele lui, elementul central al colierului este o inimă de rubin birmanez de 40,63 carate. Pe lângă piatra prețioasă roșie, colierul este înfrumusețat cu 155 carate de diamante. Nu este destul pentru a uimi? Atunci va fi interesant să aflați și de faptul că colierul poate fi transformat într-o diademă, în caz că cineva ar prefera să fie mai degrabă o prințesă, decât o regină.

Diamantul galben-strălucitor de la compania Graff Vivid Yellow – 16,3 milioane de dolari

Giuvaergiul englez Laurence Graff și compania lui «Graff Diamonds», sunt niște giganți în lumea bijuteriilor. De aceea, nu este uimitor faptul că avem aici încă o bijuterie a acestei companii. De această dată este vorba despre diamantul galben strălucitor de 100 de carate, pus pe o un inel de aur și încrustat cu diamante mai mici. Piatra prețioasă uriașă (6.) a pus un record mondial între diamantele galbene în momentul când a fost adus la licitația Sotheby’s din Geneva. Inițial acesta a fost un diamant nemodificat de 190 de carate, pe care Graff l-a achiziționat din Africa de Sud.
A avut nevoie de 9 luni pentru a tăia diamantului `n forma sa ideală.

Colierul «Inima Oceanului» – 17 milioane de dolari

Dacă totuși vorbim despre diamante albastre, să nu trecem cu vederea peste următorul giuvaer, care este un exemplu ideal al unei vieți în care predomină arta. În anul 1997, Leonardo DiCaprio și Kate Winslet au mers la o plimbare pe o navă de croazieră, care s-a sfârșit cu o catastrofă.
«Titanic» a naufragiat iar Celine Dion a cântat o melodie care astăzi se asociază cu acel naufragiu și filmul creat pe baza istoriei. Unul din recuzitele legendare ale filmului a fost colierul numit «Coeur de la Mer», pe care eroina principală a preferat să-l salveze mai degrabă decât pe iubitul său, erou jucat de Leonardo DiCaprio, care prin urmare s-a înecat în apele oceanului.
După ce filmul a fost lansat, giuvaiergiul Harry Winston a creat o replică a colierului din pietre prețioase reale. În însăși „inima” acestui colier (7.) a fost pusă o piatră prețioasă de culoare albastră de 15 carate. Gloria Stewart, actrița care a jucat-o pe bătrânica pe nume Rose, a venit purt]nd acest colier la înmânarea premiului Oscar.

 Graful Roz – 46,2 milioane de dolari

În anul 2010, lucrătorii licitației casei Sotheby’s, știau că acest inel va fi vândut scump la licitație. Însă, nu și-au putut imagina că el va fi apreciat cu mai mult de 40 milioane de dolari. Inelul a devenit una dintre cele mai scumpe bijuterii din toată istoria. Proprietarul acestui inel încrustat cu un diamant de 24,78 de carate, cândva a fost un giuvaergiu foarte faimos – Harris Winston.
Pe lângă faptul că diamantul are o culoare foarte rară, el a fost considerat unul dintre cele mai bune diamante găsite vreodată. În anul 2010, comerciantul de diamante, Laurence Graff a cumpărat piatra prețioasă cunoscută azi ca „Graful Roz”.
L-a cumpărat cu aproximativ 27-38 milioane de dolari, pe care lucrătorii de la Sotheby’s sperau să-i primească pentru inel la licitație.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with