Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De la promoții la generații politice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă un om politic nu spune ceva interesant ar fi mai bine să tacă. Ce lucruri interesante poate spune un politician? Depinde de partidul din care face parte. Fiecare formațiune politică și-a creat un arsenal de vorbe care, repetate zi de zi, creionează conturul unui program.

PSD s-a remarcat de-a lungul timpului prin ușurința cu care promite creșteri de salarii și pensii. La urma urmei ce este mai important decât veniturile oamenilor? Poate sănătatea.

Dacă sănătatea este importantă înseamnă că un partid serios trebuie să promită că va construi spitale și va ieftini medicamemntele.

Ce așteptări mai are populația? Vrea drumuri mai bune, străzi, poduri și autostrăzi. Așadar, un partid atent la nevoile oamenilor promite că va construi poduri, străzi și autostrăzi. Dar educația este importantă? Este, dar aici este mai dificil să promiți ceva foarte concret. Așa se explică de ce în 30 de ani nu s-a ajuns la un program coerent pentru îmbunătățirea calității învățământului. Aici partidele se despart, dar fără ca vreunul să ajungă la un model educațional unanim acceptat.

Cu cât domeniile sunt mai complexe, cu atât mai mult se departajează programele partidelor pe domeniile respective.

S-ar părea că și Sănătatea este un domeniu complex din moment ce partidele nu pot ajunge la un numitor comun în ceea ce privește dezvoltarea sistemului sanitar nici măcar în timpul unei pandemii.

Intrăm în campanie electorală și dezbaterile pe diferite subiecte sunt mai aprinse ca de obicei. Dar nu despre acest tip de “provocări” vorbim aici. În prag de campanie electorală se înmulțesc declarațiile care provoacă persoanele la duel. Acest tip de provocări pot fi numite și atacuri la persoană.

Confruntarea dintre candidații la președinția SUA nu a fost, din păcate, un exemplu bun de urmat. Mâine, 3 noiembrie, își vor alege președintele. Ce va fi determinant pentru desemnarea învingătorului? Atacurile sau proiecția de viitor pe care o promite fiecare candidat? Din cauza atacurilor nu s-au reținut prea bine diferențele din programele lor.

Se va întâmpla la fel și în cazul alegerilor parlamentare din România?

Din cauza pandemiei există riscul să nu vedem diferențele dintre programele partidelor intrate în competiția electorală. Peste haosul mediatic despre pandemie se va așterne un val de acuzații despre corupție, despre incompetența ultimelor guverne PSD, a actualului guvern PNL, despre calitatea proastă a actualilor candidați etc. etc.

Nu se poate însă ca printre acești candidați să nu existe și persoane absolut remarcabile. Cum vor fi depistate, cum vor ieși în evidență din masa de mediocrități care au compromis clasa politică în întregul ei în ultimii ani?

Fără îndoială, în ultima vreme s-au împrospătat taberele tuturor partidelor. La 30 de ani de la primele alegeri democratice, și timpul își spune cuvântul. Generațiile politice dispar în mod natural.

Garda veche, din cauza căreia întreaga clasă politică a fost catalogată drept coruptă și incompetentă, dispare încetul cu încetul. Promoțiile politice s-au constituit deja în generații. Se poate vorbi deja la trecut despre generația Ion Iliescu – Corneliu Coposu, despre generația Adrian Năstase – Traian Băsescu, dar și despre generația Liviu Dragnea – Ludovic Orban.

Ultimul, cu o experiență politică îndelungată în spate, încă supraviețuitor, celălalt la fel de experimentat, însă dispărut de pe scena politică.

Ce ofertă are în față alegătorul de acum? Despre o generație politică nu putem încă vorbi. Se poate în schimb vorbi despre o nouă promoție. Cât este de promițătoare? Poate fi categorisită pe partide, sau doar pe persoane? Ce diferență există între tânărul politician care candidează pe listele PNL și cel care candidează pe listele USR-PLUS sau PSD?

Prin ce se deosebește un politician nou inclus pe un listele Pro România sau PMP de un tânăr politician inclus pe listele UDMR? La începutul anilor 1990 deosebirile dintre Ion Iliescu și Corneliu Coposu săreau în ochi.

Traian Băsescu nu putea fi confundat cu Adrian Năstase.

Dar ce diferențe idelologice, doctrinare, dar și de personalitate și caracter pot fi depistate de la o poștă între actualii lideri politici?

De aici provine și greutatea alegătorilor de a se decide cu ce partid să voteze.

Din această cauză, rolul persoanelor înscrise pe listele electorale poate fi hotărâtor. La parlamentare, în județe, este posibil să fie votată persoana nu partidul? Este foarte posibil.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Campania partidelor dominante

Odată cu ultimele înscrieri la birourile electorale se trece într-o nouă etapă a campaniei electorale. Știm cine sunt candidații, cunoaștem partidele și alianțele înscrise în cursa electorală.

Sigla Informatia Zilei

Aşa va guverna PSD?

S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.