Image 1
Image 2
Acasa

Este posibil să mai crească AUR?

O veste deloc bună vine din Germania. Conform unui sondaj Infratestdimap (MDR), publicat de ziarele germane în această săptămână dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri AfD, partidul extremist, ar câștiga în Saxonia 35%, devansând CDU (30%) și SPD și Verzii, la egalitate cu doar 7% fiecare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

AfD se află în fruntea sondajelor pentru alegerile din septembrie și Turingia și Brandenbug.

Scorul acesta este cu atât mai de neînțeles cu cât AfD nu este reprezentat în parlamentul de stat din Saxonia din anul 2019.

Atâta vreme cât AUR anunță rezultate fabuloase la alegerile de anul acesta un astfel de sondaj devine relevant și pentru România.

Este posibil să mai crească AUR? Întrebarea ar trebui să și-o pună în primul rând PSD. Marcel Ciolacu deținând funcția de prim ministru canalizează nemulțumirile sociale spre propriul partid. De altfel se obervă în Europa că partidele populiste precum Alternativa pentru Germania atrag în special alegători din zona social-democraților.
Pornind din Germania revolta fermierilor se extinde în toate țările. Nemulțumirile sunt în primul rând la adresa Uniuniunii Europene, a Comisiei Europene, și abia în al doilea rând împotriva guvernului.

Și în România s-a creat impresia că agricultorii nu pot fi ajutați de stat pentru că nu se permite de la Bruxelles. Pornind de la acest lucru, în bună parte adevărat, încurajat de rezultatele din sondaje, AfD merge mai departe propunând organizarea unui referend privind ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană.

În general partidele populiste se copiază unele pe altele. Chiar și o simplă dezbatere pe tema UE ar duce la creșterea popularității partidelor suveraniste, extremiste.

Pe acest fundal internațional AUR ar putea crește probabil până la limita concurenței cu PSD. Loc de creștere există. PSD și PNL împreună abia dacă fac o majoritate împreună apelând și la UDMR.

Restul partidelor, USR și altele mai mărunțele, adună în jur de 20 de procente. Așadar AUR mai are un potențial de creștere până spre o treime din electorat.

Cu cât vor avea loc mai multe mișcări de protest cu atât cresc șansele partidelor populiste să obțină rezultate mai bune.

PSD și PNL își pun speranțele în alegerile europene. Speră ca AUR să obțină un scor slab la alegerile din 9 iunie și astfel partidul lui George Simion va fi umilit și nu va obține rezultate bune la locale și parlamentare.

Calcule greșite. Speranțe deșarte. PNL, în cădere continuă, socotește că o soluție ar fi comasarea alegerilor. Asta să fie soluția salvatoare? Mai degrabă li se oferă o șansă în plus partidelor populiste să atace și în sfera încălcării Constituției.

Fiecare partid este interesat de propria lui problemă lăsându-i pe George Simion și Diana Șoșoacă să facă tumbe prin parlament, să  se manifeste în spațiul public după voie. Creșterea spactaculoasă a unui partid practic fără un program poate fi explicată și prin situația internațională confuză.

Un oficial britanic vorbește despre un posibil război cu Rusia, iar un înalt reprezentat NATO zice că ar trebui pregătită de război și populația, nu doar armata.

În aceste condiții cum să stea liniștită populația? Pe fondul acesta șansele de creștere ale partidului AUR condus de George Simion pot crește în același ritm cu partidul similar AfD din Germania.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Campania electorală, faza pe denunțurile penale

Pentru că politicienii se află în campanie electorală când toate energiile sunt canalizate pentru distrugerea adversarului, îmi permit să preiau întrebarea lui Umberto Eco “Cum ne construim dușmanul?”