Image 1
Image 2

Alegerile de anul acesta vor aduce puține schimbări

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Pe cât de super-electoral este anul 2024 pe atât de greoi pornește campania electorală pentru cele mai importante dintre alegeri, cele europene.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Partidele nu au fost pregătite. În primul rând au ieșit în evidență partidele de top. PSD și PNL au negociat atât de mult și intens până au reușit să plictisească alegătorii. La sfârșit, la locale a ieșit la iveală un candidat independent, fără activitate politică, fără notorietate, Cătălin Cîrstoiu.

 

 

Un medic onorabil, decan al Facultății de medicină, director al Spitalului Universitar, proprietar de clinică privată, dar ca politician total necunoscut. Și fără experiență politică.
Ce înseamnă a avea experiență politică? Ceva foarte simplu: a privi alegătorii în ochii și a promite ceva care știi că nu se poate realiza. A avea experiență politică mai înseamnă și a ieși în presă, a fi prezent la emisiuni televizate până oamenii e obișnuiesc cu figura ta.

 

 

Experiența politică nu presupune cine știe ce calități. Important este să ai curaj să ataci adversarii partidului din care faci parte sau în care vrei să te înscrii.
Candidatul independent la care s-au oprit PSD și PNL a rămas medic. Nu a reușit să se transforme în politician. Logica, bunul simț și onestitatea nu au ce căuta în câmpul minat al politicii.

 

Pe de altă parte este adevărat că pe candidatul ocazional Cîrstoiu nu-l ajură nici dicția, nu stăpânește arta oratoriei și nu are nici cele mai elementare cunoștințe de actorie politică.
Un candidat bun este cel care știe intra într-un rol. În primul rând trebuie să facă figura unui salvator, a unui inovator, a unui om de acțiune.

 

 

În al doilea rând trebuie să aibă în spate “realizări”. Astfel un pedigree pot prezenta numai primarii în funcție. Bun sau rău, Nicușor Dan este la capătul unui mandat destul de onorabil în raport cu foștii primari generali, Oprescu și Gabriela Firea. Piedone, ca să vorbim numai de figurile din Capitală, are mai multe mandate de primar de sector. Experiența se vede că îl ajută să-și joace bine rolul.
Situații similare se regăsesc în toată țara. De aici senzația, accentuată de sondaje, că scrutinul din 2024 nu este unul al schimbării.

 

 

Alegerile primarilor dintr-un singur tur nu încurajează deloc schimbarea. Asta și-au dorit partidele mari. Acum PSD și PNL culeg ce au semănat. Cele două partide adversare, diferite ca ideologie, ca doctrine, se văd obligate să se alieze pentru a-și putea păstra întâietatea în administrația locală.

 

 

Medicul Cîrstoiu poate deveni un exemplu, un model de anti-politician. Dacă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar renunța acum la candidatul comun al PSD și PNL s-ar face de râs.
Ce consecințe va avea pentru PSD și PNL pierderea alegerilor în Capitală? Un asemenea eșec ar putea conduce la ruperea alianței pentru alegerile prezidențiale? Posibil. PSD și PNL se unesc la vârf, dar alegătorii lor tradiționali se resping.

 

 

Dacă au dat greș la desemnarea unui candidat comun la primăria generală a Capitalei Ciucă și Ciolacu ar putea avea aceeași proastă inspirație și la calculele pe marginea alegerilor prezidențiale.
O victorie a lui Nicușor Dan la București ar oferi o rampă de lansare pentru Alianța Dreapta Unită atât la prezidențialele din septembrie cât și la parlamentarele din decembrie.

 

 

În ciuda zbaterilor formațiunilor politice, alegerile de anul 2024 nu vor aduce schimbări majore. Alegerile în sine nu sunt pentru schimbare, ci doar pentru păstrarea pozițiilor actuale.
Cu mult efort, cu o campanie susținută, PSD și PSD s-ar putea menține la guvernare. AUR s-ar părea că și-a atins limitele, de partid mijlocaș în timp ce surprizele pot veni numai dinspre Alianța Dreapta Unită.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Cum închidem anul 2022?

Asculta acest articol Peste aproximativ cinci miliarde de ani Pământul se va apropia de Soare atât de aproape încât draga

Între Moscova și Bruxelles

La prima vedere Viktor Orban lansează un atac necruțător la adresa UE, în realitate premierul Ungariei exprimă un punct de vedere împărtășit de foarte multă lume.