Image 1
Image 2

Aşa va arăta campania electorală la Satu Mare?

Sigla Informatia Zilei
Aşa va arăta campania electorală la Satu Mare?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Confruntarea de la Informaţia ITV, din seara zilei de 11 mai, este un model de modul în care se poate desfăşura campania electorală pentru alegerile locale nu doar pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, ci la nivelul întregului judeţ, precum şi în municipiul Satu Mare. Întâlnindu-se întâmplător la aceeaşi emisiune, cei doi lideri ai organizaţiilor judeţene PNL şi UDMR s-au dezlănţuit.

Deputatul Adrian Cozma a arătat că judeţul Satu Mare este mult rămas în urma tuturor judeţelor din ţară, din punct de vedere administrativ, al modului haotic în care este condus de reprezentanţi ai UDMR. În special s-a insistat pe dezastrul din Spitalul Judeţean Satu Mare şi pe faptul că lucrări importante din judeţ sunt mult rămase în urmă sau făcute de mântuială.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, s-a apărat, arătând că lucrurile stau cu totul altfel, că şi în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, raportat la numărul populaţiei, cifrele arată că judeţul Satu Mare se află pe locuri fruntaşe în cadrul regiunii de Nord-Vest.

Nu trebuie ascunsă realitatea. În judeţul Satu Mare, între conducerile PNL şi UDMR, deşi liberalii au primit ambele funcţii de vicepreşedinţi ai CJ şi viceprimari ai municipiului Satu Mare, se derulează o serie de conflicte. Izbucnite la scurtă vreme după alegerile locale, PNL a sfârşit prin a-şi retrage oamenii din funcţiile de vice, pe motiv că nu au absolut nicio putere de decizie, fiind simpli executanţi ai ordinelor şefilor.

La alegerile din 2016, UDMR a câştigat funcţiile-cheie, respectiv preşedinţia Consiliului Judeţean şi funcţia de primar al municipiului. Patru ani mai târziu, în 2020, s-a întâmplat la fel. A apărut, astfel, o frustrare în rândul partidelor politice, dar şi a populaţiei majoritare, româneşti. Fiecare decizie, fiecare gest, a fost interpretat ca o manifestare şovină, anti-românească.

Atât la alegerile locale din 2016, cât şi la cele din 2020, partidele româneşti şi-au pus candidaţi proprii, deşi cea mai simplă matematică le demonstra că merg sută la sută la pierdere. Evident, fiecare candidat a obţinut un scor mai mic decât candidatul partidelor ungureşti, care au pariat pe un candidat comun.

Astfel atâta vreme cât alegerile pentru primari şi preşedinte de consiliu judeţean sunt dintr-un sigur tur, alianţa UDMR-Partidul Civic Maghiar-Forumul German, plus romii vorbitori de limba maghiară, câştigă de fiecare dată alegerile, în ciuda faptului că sunt minoritari ca număr atât în judeţ cât şi în municipiul Satu Mare.

Din această cauză, la nivelul conducerilor PNL, PSD, USR, PMP, Pro România, a partidelor româneşti, există o continuă tensiune, acuzându-se reciproc că se lasă cumpăraţi, că fac jocul UDMR. Pentru eşecul de la alegerile din 2020 au fost acuzaţi liderii PNL şi PSD.

Făcut vinovat, tras la răspundere de conducerea centrală, de preşedintele Ludovic Orban, că a pierdut alegerile locale, Adrian Albu, multă vreme viceprimar, a fost schimbat din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL.

În PSD, în anul alegerilor din 2020, după demisia Aureliei Fedorca, se ducea o luptă internă pentru funcţia de lider al organizaţiei. Bătălii crunte s-au purtat între tabere, reprezentate de Radu Cristescu şi Gabriel Leş. La un moment dat, la începutul anului 2020, conducerea interimară a filialei PSD a fost preluată de însuşi Marcel Ciolacu. În anul 2020 nu avea anvergura politică de acum.

CE SE VA ÎNTÂMPLA LA ALEGERILE DIN 2024?

La alegerile locale din 2024, toate partidele se pare că vor merge în formula de conducere completă, conduse de lideri puternici.

În fruntea UDMR se află de ani buni Pataki Csaba. PSD are în Mircea Govor un lider puternic, experimentat, călit în lupte politice dure. Prin Adrian Cozma, PNL Satu Mare a devenit vizibil la nivel naţional. Radu Panait, un novice în anul 2020, conduce altfel organizaţia USR, după ce a câştigat experienţă ca deputat.

Prin urmare, alegerile locale din anul 2024 se vor desfăşura cu totul altfel decât cele din anul 2020.

Toţi liderii organizaţiilor judeţene din ţară ştiu ce înseamnă să pierzi alegerile, dar mai ales ştiu că a câştiga alegerile locale din Bucureşti, dintr-un judeţ, din municipiile reşedinţe de judeţ, înseamnă a avea acces la resurse, a dicta politicile sociale, culturale şi economice dintr-un judeţ, din Capitala ţării.

În judeţul Satu Mare, balanţa de putere este foarte fragilă. UDMR are un electorat stabil, consolidat şi fidelizat în timpul administraţiei UDMR de şapte ani consecutivi. Peste tot în ţară, în consiliile judeţene, în primării, resursele financiare, deciziile, se află doar în pixul primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Ei taie şi spânzură, cum se spune.

Partidele cu experienţă administrativă, în cazul judeţului Satu Mare UDMR, PSD şi PNL, nu se mulţumesc cu funcţii de reprezentare simbolică. Vicepreşedinţii de consilii judeţene şi viceprimarii sunt, în realitate, doar o prezenţă politică simbolică, simplu decor electoral care dă bine la statistică.

Nu vicepreşedinţii consiliului judeţean fac din Bihor un judeţ de elită, ci preşedintele Ilie Bolojan. Nu datorită viceprimarilor din Cluj au făcut din oraş o adevărată metropolă, comparabilă cu o capitală, ci Emil Boc. De aceea, la alegerile locale din 2024 fiecare partid va lupta să câştige funcţiile supreme de decizie, respectiv preşedinţiile consiliilor judeţene, şi primăriile municipiilor reşedinţe de judeţ.

Aşa se explică fulminanta emisiune de la Informaţia Zilei, din data de 11 mai, avându-i ca protagonişti pe Pataki Csaba, preşedintele consiliului judeţean şi lider al UDMR, şi pe Adrian Cozma, deputat, preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Satu Mare.

Este normal că liderul PNL doreşte ca partidul lui să obţină măcar una din cele două funcţii de decizie, preşedinte CJ şi/sau primar al municipiului Satu Mare. La fel îşi doreşte şi Mircea Govor pentru PSD, la fel Radu Panait pentru USR, şi aşa mai departe, până la nivelul ridicol de candidaţi independenţi sau partide sub 1-2%. Desigur, după opt ani de putere administrativă, unii spun că şi discreţionară, în judeţul Satu Mare, UDMR doreşte să-şi perpetueze puterea încă patru ani.

Intră în firea lucrurilor ca fiecare partid să-şi dorească întâi puterea politică, administrativă, care aduce după sine avantajele financiare, sociale, culturale. Despre cum va fi manipulat electoratul sătmărean din perspectivă naţionalistă, problemă care nu poate fi ocolită, poate altădată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Reformă sau supraimpozitare?

Reforma în viziunea coaliţiei PSD-PNL înseamnă a aduna mai mulţi bani la buget şi nicio economisire a cheltuielilor nesăbuite din sistemul de stat.