Image 1
Image 2
Ciornă automată

Asociaţia Acoperământul Maicii Domnului îngrijeşte 83 de copii săraci

Asociaţia Acoperământul Maicii Domnului îngrijeşte 83 de copii săraci
Asociaţia Acoperământul Maicii Domnului îngrijeşte 83 de copii săraci
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Asociaţia Acoperământul Maicii Domnului îngrijeşte 83 de copii săraci
Asociaţia Acoperământul Maicii Domnului îngrijeşte 83 de copii săraci

Asociaţia Acoperământul Maicii Domnului din Satu Mare are în grijă la ora actuală 83 de copii, majoritatea provenind din familii monoparentale, defavorizate. Pentru a-şi putea desfăşura activităţile educative, timp de un an asociaţia a bătut la uşile autorităţilor locale şi judeţene pentru a obţine un spaţiu adecvat în acest sens. Şi a obţinut până la urmă de la Consiliul Judeţean Satu Mare un sediu, însă contra cost, o casă mică bătrânească cam dărăpănată pe strada Depozitelor nr.18 unde pe vremuri a funcţionat un centru pentru minorii abuzaţi şi care în cel mult doi-trei ani ar fi riscat să se dărâme datorită uzurii şi igrasiei. Pentru acest spaţiu, asociaţia plăteşte în momentul de faţă o chirie lunară în valoare de 750 de lei către Consiliul Judeţean viraţi mai apoi Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Satu Mare.

Ieri în cadrul unei conferinţe de presă , conducerea Asociaţiei “Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului” a prezentat principalele direcţii din activitatea pe care o derulează, proiectele în curs de derulare, dar şi cele de viitor. Datele au fost expuse de preşedintele asociaţiei, preotul Tiberiu Vălean,  asistentul social, Iliodor Olaru şi membru voluntar, dr. Olimpia Silaghi.

Activitatea asociaţiei la  Centrul “Sfântul Nicolae” de pe str. Depozitelor a început cu data de 1 aprilie 2014. Pentru început au fost efectuate câteva lucrări de renovare interior. Pe durata şcolii, în fiecare săptămână timp de două zile a fost organizat program after school pentru copiii de clasă primară şi gimnazială.  Copiii erau ajutaţi de voluntari ai asociaţiei (învăţător, profesori) să îşi facă temele şi să rezolve toate lacunele la materiile de bază, iar acum în vacanţă se întâlnesc pentru diverse activităţi recreative, dar şi pentru recuperarea la unele materii, pentru cei ameninţaţi cu corigenţa. Majoritatea copiilor provin din familii numeroase, monoparentale, aflaţi în grija mamei. Sunt familii cu 4, 6 chiar şi 9 copii care trăiesc în condiţii foarte grele. Mulţi dintre ei locuiesc în cartierele Micro 14, 15 şi 16, dar sunt şi câteva familii de pe str. Ostrovului sau str. Râturi. Din toamnă, Asociaţia are în vedere să reia programul after school şi lansează o invitaţie cadrelor didactice care doresc să sprijine benevol această iniţiativă, pentru predarea în limba română, dar şi în limba maghiară.

În ceea ce priveşte derularea lucrărilor de construcţie la Centrul de zi “Sfânta Tatiana”, conducerea AMD a obţinut într-un final după ce a trecut prin toate hăţişurile legislative, autorizaţia de construire pentru “Executarea lucrărilor pentru reconversie şi recompartimentare pe verticală în volumul existent a centralei termice în Centru de zi pentru copii, Sfânta Tatiana”. Un calcul privind valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 420.000 lei. Asociaţia dispune la ora actuală de circa o treime din totalul banilor necesari pentru amenajarea centrului, respectiv 148.000 lei, bani provenind din donaţii. :i pentru acest proiect , asociaţia lansează o invitaţie firmelor de materiale de construcţii, societăţilor care execută lucrări de construcţie să sprijine acest demers al lor. Preotul Tiberiu Vălean este de părere că doar asigurarea materialelor de construcţii ar reduce substanţial din costurile clădirii.

Tot printre activităţile asociaţiei se numără asigurarea de trei ori pe săptămână a unei mese calde persoanelor asistate, peste 100 de copii şi adulţi, identificarea şi soluţionarea problemelor familiilor (medicamente, hrană, îmbrăcăminte, programe medicale – prevenţie şi tratament stomatologic etc).
Olimpia Silaghi a precizat că prin concursul mai multor medici stomatologi din oraş s-a reuşit să se asigure tratamentul stomatologic pentru 15 de copii. Pentru problemele dentare ale copiilor s-a alocat de către asociaţie suma de 20.000 de lei,ei urmând să fie asistaţi stomatologic până la împlinirea vârstei de 18 ani.
De asemenea, unii asistaţi au fost sprijiniţi în găsirea unui loc de muncă sau în desfăşurarea unor activităţi care să le asigure traiul de zi cu zi.

Preşedintele pr. Tiberiu Vălean a ţinut să menţioneze că pe lângă acreditarea asociaţiei este nevoie şi de acreditarea pe fiecare serviciu în parte, procedură care se află în curs de derulare. Conducerea AMD are încredere că o dată cu acreditarea serviciilor vor putea fi depuse proiecte cu finanţare nerambursabilă şi de asemenea, Consiliul Judeţean sau Primăria vor putea să aloce bani pentru activităţile pe care le desfăşoară asociaţia.

Printre proiectele pe care le are în vedere asociatia se numără înfiinţarea unei sere pentru cultivarea legumelor.

Şi nu în ultimul rând, conducerea AMD lansează un apel sătmărenilor de a sprijini proiectul Biciclete pentru toţi copiii, prin donarea de biciclete sau a unor sume de bani, cu ajutorul cărora vor fi achiziţionate biciclete pentru copiii săraci.

Ciornă automată

5 comentarii

  1. Si biciclete si sera si after -school, si centrala termica – cred ca sunt prea multe proiecte ca si cand faci de toate da nimic de calitate. Cred ca e o lipsa de viziune- copiati exemplul Caritas. Si gasiti un OM de actiune.

  2. Cred ca e o palarie prea mare ptr Valean, aici e nevoie de un om de actiune cu reactie rapida, inca nu e acreditata asociatia aste de atatia ani!!! Inca nu a facut nimic cu centrala termica ? , desi donatiile curg, iar anul trecut s-au primit 500 mil, de la primarie. Unde sunt banii?

  3. Mai, leprelor de la Consiliul Judetean, nu va este rusine?!!! Aruncati banii publici pe zilel orasului și ale județului, pe festivalurile mămăligii și pălincii, dar unor oameni inimoși le puneți la dispoziție, pentru a-i ajuta pe nișye copii necăjiți, doar o casă dărăpănată, pe care le mai cereți și chirie! RUȘINEEEEEE, GUNOAIELOR!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Connect with