Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SOLICITARE CĂTRE MINISTER

Avocatul Poporului cere eliminarea pragului de 30% elevi per clasă pentru burse de merit și reziliență

Avocatul Poporului cere eliminarea pragului de 30% elevi per clasă pentru burse de merit și reziliență
Bursele de merit trebuie să se acorde pentru toți elevii cu medii peste 9.50, iar noile burse de reziliență pentru toți elevii cu medii între 7 și 9.50, nu doar primilor 30% din fiecare clasă din România care au aceste note, așa cum a propus ministrul Educației – atrage atenția Avocatul Poporului. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Instituția condusă de Renate Weber îi solicită Ligiei Deca să elimine pragul de 30% dintr-o clasă pe care l-a propus cu scopul de a limita numărul elevilor pe care îi premiază; Avocatul Poporului atrage atenția că pragul conduce la situații în care anumite clase nu vor avea de fapt niciun elev cu bursă de reziliență.

 

Într-o analiză asupra proiectului de Ordonanță de Urgență de modificare a noilor Legi ale învățământului Deca-Iohannis, Avocatul Poporului îi cere pentru a doua oară Ministerului Educației condus de Ligia Deca să arate „modalitatea clară și fundamentată prin care s-a ajuns la validarea pragului de 30%”. „Am fi interesați de eventualele studii realizate în acest sens, precum și concluziile obținute cu această ocazie”, solicită Avocatul Poporului.
Concluziile Avocatului Poporului cu privire la noul sistem de burse propus de Ligia Deca: „Nu putem fi de acord ca, la nivelul unei clase, bursele de reziliență și bursele de merit, care se acordă în baza unor criterii clare, să facă obiectul unui procent din efectivul elevilor”. „Apreciem că pragul (de 30% dintr-o clasă – N.Red.) se impune a fi eliminat, iar bursele de merit și de reziliență să fie acordate exclusiv potrivit condițiilor stabilite de art. 108 alin. (18)”. „Din analiza proiectului rezultă că pragul de 30% va include acum și bursele de reziliență împreună cu cele de merit. Asta înseamnă că pot exista și situații în care în unele clase, cu medii mari, să se atingă procentul de 30% doar din mediile de peste 9,50, caz în care nu ar mai primi bursa de reziliență cei cu medii între 7 și 9,50. În același timp, la polul opus, dacă în situația în care, la nivelul unei clase, bursele de merit și cele de reziliență cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%”.

 

„De asemenea, reiterăm observația pe care instituția Avocatul Poporului a avut-o cu ocazia dezbaterii publice din luna august 2023 pe marginea proiectului de lege a învățământului preuniversitar (actuala Lege nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar), în sensul de a ne indica modalitatea clară și fundamentată prin care s-a ajuns la validarea pragului de 30%. Am fi interesați de eventualele studii realizate în acest sens, precum și concluziile obținute cu această ocazie”.
 

Avocatul Poporului cere ca elevii din clasele primare cu performanțe să poată primi burse

Elevii din învățământul primar cu rezultate deosebite trebuie să poată primi din nou burse de excelență olimpică și burse de merit, atâta vreme cât la competițiile Ministerului sunt admiși să participe şi copiii de până în clasa a IV-a, transmite Avocatul Poporului într-o analiză trimisă Ministerului Educației. Instituția condusă de Renate Weber îi cere așadar ministrului Ligia Deca să reintroducă elevii din clasele pregătitoare – a IV-a care dau dovadă de performanță pe lista beneficiarilor de burse pentru merite școlare, sportive și artistice, la 7 luni după ce i-a înlăturat.

 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a eliminat anul acesta posibilitatea ca elevii cu performanțe înalte în competițiile recunoscute de Minister, din învățământul primar, să poată primi alte burse în afara celor sociale. Ei au fost înlăturați de pe lista bursierilor prin noua Lege a învățământului preuniversitar Deca-Iohannis și prin metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar în curs, 2023-2024.

 

În cadrul unui document oficial al Avocatului Poporului, semnat de Renate Weber și trimis pe 2 aprilie 2024 către ministrul Educației, Ligia Deca, instituția cere reintroducerea burselor de excelență olimpică și a burselor de merit pentru elevii din învățământul primar care dau dovadă de performanță, atât timp cât ei pt concura în competițiile Ministerului Educației. Prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6238/2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, ordin semnat de ministrul Ligia Deca, „elevii din ciclul primar pot beneficia doar de burse sociale, excluzând astfel posibilitatea lor de a primi burse de excelență olimpică sau burse de merit”, spune Avocatul Poporului.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Avocatul Poporului vine în 25 ianuarie la Satu Mare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns