Image 1
Image 2

Campanie electorală în toată puterea cuvântului. Lipsesc doar candidații.

Editorial Informatia Zilei
Cea mai călduroasă lună februarie de când se măsoară temperaturile a fost călduță și din punct de vedere politic.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au mai ridicat temperatura de pe scena politică soții Șoșoacă, dar oricât de spumoasă ar fi cearta lor ei sunt doar jucători de ligă secundă.

Politica la vârf o joacă marile partide. O dezamăgire pentru amatorii de scandaluri a fost, și continuă să fie, relația  civilizată dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Populația vrea zgomot, replici dure, lovituri sub centură. Marcel și Nicolae nu oferă așa ceva. Parcă sunt doi colegi din clasa a șasea care se apără unul pe altul de băieții mai mari, scandalagii.

Și pentru că președinții PSD și PNL nu conferă campaniei electorale mai mult  dinamism, iată că apar și personaje de primă mărime care alimentează setea alegătorilor de mai mult joc politic.

Un amplu și edificator interviu a acordat Mircea Geoană unei televiziuni sobre, Prima TV. Secretarul adjunct NATO are un limbaj de politician occidental. Mânuiește bine nu doar cuvintele, ci și ideile. Stăpânește nu doar termenii, ci știe cât de greu atârnă într-un discurs politic enunțarea clară, personalizată, a principiilor.

Familiarizat cu viața politică din România ultimilor 20 de ani,  Mircea Geoană cunoaște bine și electoratul. După un Traian Băsescu și Klaus Iohannis, știe ce fel de președinte își doresc cetățenii români.

În primul rând își doresc un președinte care să nu țină partea unui partid, adică unul așa cum scrie la Constituție, independent din punct de vedere politic. Așa cum erau salutați vechii voievozi când urcau pe tron: ” Fii bun și drept, Măria-Ta!”

Numai că adversarii, sau competitorii lui nu sunt obraznici, vulgari și șmecheri ca fostul lui adversar Traian Băsescu, ci par blânzi și drepți. Evident, ne referim aici la Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, care, așa cum spuneam mai sus, par niște prieteni tocilari din clasa a șasea.

Semnele exterioare arată că Mircea Geoană ar fi un președinte bun. Dar și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă par în regulă. Fiecare pare a fi un viitor președinte care nu va crea probleme.

Dilema se va rezolva tot politic. Deocamdată la masă stau liderii politici. Mircea Geoană este un oaspete nepoftit. Liderii partidului spun că nu i-ar fi propus niciodată să candideze la președinție, susținut de PSD.

De la Mircea Geoană să trecem la Gabriela Firea.  Primar general care și-a construit o imagine bună, dar s-a întâmplat cazul căminele groazei din Voluntari, oraș în care soțul ei este primar, și și-a pierdut poziția în partid. Pierzându-și puterea și influența politică, Firea ratează și candidatura la funcția de primar general al Capitalei.

Deși femeie, are determinarea a cel puțin doi bărbați. Nu se lasă înlăturată.  Refuzată de conducerea centrală, a găsit o portiță: o propune candidată la primăria Capitalei organizația municipiului București, pe care până la scandal a condus-o.

Această cale o vor urma toți candidații din teritoriu. Deși conducerile naționale PSD și PNL recomandă susținerea comună a unui candidat, foarte mulți președinți de organizații județene se vor folosi de acest tertip și își vor depune candidaturile folosindu-se de votul organizației pe care o conduce.

În ciuda protocolului de colaborare la vârfurile partidelor, în teritoriu organizațiile PNL și PSD continuă să fie adversare neîmpăcate. Liberalii se consideră mai speciali  și se jură că decât să voteze un pesedist mai bine își taie mâna. Sigur că niciunul nu va face asta, dar prin acest jurământ vor să arate cât de hotărâți sunt. Mândrie și prejudecată? Desigur.

Niciunul dintre cele două partide nu a fost mai bun decât celălalt. Se invocă doctrina? Nici vorbă. PNL a renunțat demult la doctrina liberală. Mai exact, nu a pariat deloc pe clasa de mijloc, ci mai degrabă pe slujbele la stat.

Vor reuși conducerile centrale ale PSD și PNL să impună regulile și în teritoriu? Probabil după ce se vor termina nominalizările de la centru, de la București, se vor apleca mai atent și asupra situațiilor din județe. Includem aici și Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Primul scandal politic real cu tentă sexuală

Politicienii nu sunt niște sfinți, dar nici nu pot fi acuzați că sunt dracii goi. Sunt oameni la fel cu alți oameni, numai că având mai multă ambiție decât persoanele obișnuite știu da din coate pentru a ajunge în față.