Image 1
Image 2

Când adversarul politic devine duşman urmează haosul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una dintre legile nescrise ale competiţiei dintre partide, dintre politicieni este să-ţi torturezi psihic adversarul devenit ţintă. Acest lucru se poate face prin toate mijloacele, dar mai cu seamă datorită facilităţii, prin reţelele de socializare şi prin mass media online.
Fiecare om politic începe prin a-şi construi o imagine falsă, subiectivă în cel mai înalt grad, pe propriul lui cont de socializare.
Cei care ocupă o funcţie şi au subordonaţi nici nu mai fac ei înşişi efortul de a posta imagini festiviste de care, în unele cazuri, s-ar jena şi Nicolae Ceauşescu. Sunt fotografiaţi în mijlocul poporului, uneori făcând exces de însemne naţionale, eşarfe de primari, steaguri naţionale, drapelul UE etc.
Textele obişnuite sunt scrise de cineva din echipă. Atacurile la adversari le aparţin politicienilor în cauză. Se vede acest lucru după “stil”. Textele de pe reţele nu rezistă probei hârtiei, unde expresiile banal-vulgare ies în evidenţă mult mai pregnant.
Politicienii de duzină se pot exprima mai greu `n presa scrisă şi prin televiziune. Pentru că `n presa scrisă rămâne înscrisul pe hârtie pentru totdeauna. La televiziune, de asemenea, politicienii agresivi, “atacatorii” nu se pot exprima în toată plenitudinea din cauza CNA-ului care urmăreşte cu un ochi vulturesc tot ce se spune pe micul ecran.
Dacă un invitat spune ceva despre un adversar politic, imediat moderatorul trebuie să-l atenţioneze, iar din regie i se cere celui criticat să răspundă. Altfel, postul de televiziune respectiv este aspru sancţionat de CNA, inclusiv prin amenzi deloc mici.
Pe aşa zisele reţele de socializare, pe site-uri, fiecare poate scrie ce vrea pentru că nu există reguli. Procesele sunt extrem de rare. Dovezile dispar printr-un simplu click.
Printre primele ţări care vor să facă ordine în mediul online se află Belgia. Vor fi interzise, printre altele, reclamele la jocurile de noroc. Poate şi la medicamente. De asemenea în Belgia vor fi interzise susţinerea financiară a echipelor sportive. Or fi observat belgienii că pe acolo se sifonează zeci, sute de milioane de euro. Dacă măsura s-ar aplica şi în România, ar dispărea o serie de echipe sportive.
Tortura psihică este instrumentul cel mai des folosit în politica românească. Sunt aruncate în spaţiul online tone de deşeuri, adevărate dejecţii “intelectuale”. Numai din confruntarea câtorva politicieni de la nivel local poţi scoate perle cât să ajungă pentru o întreagă regiune.
Dată fiind apropierea campaniei electorale (care în paranteză fie spus a şi sosit) Informaţia Zilei, odată cu lansarea noului site, în care va fi suficient spaţiu, va face o trecere în revistă a principalelor conflicte din ultimii ani ai acestui mandat. Material există, trebuie doar sortat şi prezentat publicului pentru ca la viitoarele alegeri cetăţeanul să voteze în cunoştinţă de cauză.
Pe ultima porţiune a mandatului, fiecare politician se adresează doar propriului electorat. Cum Satu Mare este un judeţ cu populaţie mixtă, politicienii maghiari se adresează electoratului maghiar, iar politicienii români electoratului român.
Pornind de la această realitate, tristă, dar adevărată, putem înţelege gesturile, manifestările publice ale celor care vor să-şi reînnoiască mandatele, primari, consilieri, parlamentari.
Din păcate, în politică pare să fi dispărut bunul simţ. Conceptul de adversar a fost înlocuit cu cel de duşman. Avem în faţă adevărate tabere militare. Fiecare luptă împotriva fiecăruia. Parteneri la guvernare, PSD şi PNL sunt adversari în politică. Adică duşmani. USR şi AUR luptă la grămadă, şi unul cu altul, dar şi împotriva PSD şi PNL. La UDMR situaţia este mai specială. În sensul că începe acţiunea de mobilizare pe scară largă a electoratului maghiar, având grijă să anihileze orice intenţie de rupere a electoratului cauzată de Partidul Civic Maghiar.
O situaţie mai specială o are Forumul German care de regulă merge alături de UDMR, dar datorită poziţiei anti-UDMR a preşedintelui Iohannis s-ar putea să se intre într-un parteneriat cu PNL.
Intrând în anul pre-electoral, ţinând cont că urmează patru rânduri de alegeri, este de-a dreptul imposibil să prevezi cum va arăta viitorul. Nu prea roz.
Când adversarul politic devine duşman, nu poate urma decât un haos generalizat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Momentul poștașilor

Pe vremuri, prin rigoare, disciplină, prin prestanță, prin însemne, Poșta Română, alături de CFR, erau considerate a doua armată a țării.