Image 1
Image 2

DELICII DE WEEKEND

Cartofi acordeon cu şuncă şi caşcaval la cuptor

Doamnelor nu-i aşa că nu aveţi chef de gătit? Nici eu! Aşa că vă propunem o reţetă pe cât de simplă şi rapidă, pe atât de delicioasă. Cartofii Hasselback își trag denumirea de la numele restaurantului suedez (Hasselbackens) unde, în Stockholm, în secolul al XVIII/lea au fost gătiți pentru prima dată. Acești “cartofi acordeon” sunt spectaculoși, gustoși și foarte versatili, putând fi asociați cu o sumedenie de alte ingrediente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vă spun drept, mă feresc să gătesc prea des acești cartofi acordeon. Nu pentru că nu ne-ar plăcea, ci tocmai pentru că ne plac prea tare. De fiecare dată trebuie să îi pregătesc în porție dublă, altfel, trei perechi de ochi triști mă fixează cu reproș și de altfel, niciodată nu am mâncat unul dintre acești cartofi Hasselback fără regretul că s-au terminat.

Rețeta de cartofi Hasselback – Hasselback Potatis, a apărut într-un restaurant cu același nume. Acțiunea se petrecea la Stockholm, în anul 1953, iar creatorul acestor delicioase acordeoane din cartofi se pare că a fost un chef bucătar pe numele său Leif Elisson, de origine din Värmland. Evident, acești cartofi acordeon au avut un succes imens, datorită gustului excelent dar și a texturii deosebite. Un cartof Hasselback este în același timp moale și pufos ca un cartof copt, îmbibat în unt și cu porțiuni crocante, ca de cartof prăjit. O combinație letală pentru orice pofticios!

Varianta originală conținea doar cartofi, unt, sare și piper, dar, ca orice preparat al cărui succes ajunge să fie mondial, și aceste acordeoane de cartofi au ajuns să fie făcute în tot felul de variante. Eu vă prezint în cele ce urmează varianta  cu șuncă și cașcaval , lansez provocarea de a improviza după propria imaginație și poftă.

 

 

 

 

Cartofi cu şuncă şi caşcaval

Luaţi şase cartofi mari. Nici nu e nevoie să-i curăţaţi doar sa-i spălaţi foarte bine.

Feliaţi cartofii dar nu până jos, în felii de un cm grosime. Aşezaţi între felii câte o bucăţică de bacon, caşcaval şi unt, alternativ.  Săraţi şi piperaţi după gust. Puneţi cartofii pe o hârtie de copt, în tavă, după care îi introduceţi la cuptor.

 

 

 

Dacă nu vreţi să nu folosiţi cuptorul pe gaz, puteţi să-i coaceţi la microunde. Înainte cu 10 minute de a fi complet gata, răzuiţi peste cartofi caşcaval  şi puneţi-i din nou la copt până se rumenesc.

 

 

 

 

Observație: există, după cum am spus, tot felul de variante ale acestor cartofi. Puteți înlocui untul cu untură de porc sau de gâscă/rață. Printre feliile crestate ale acestor cartofi acordeon, se pot aranja felii subțiri de bacon. Opțional, se pot asezona cu usturoi, rozmarin, cimbru etc. Deasemea, se pot presăra cu parmezan etc.

 

 

Se pot servi ca atare sau cu o lingură de smântână deasupra. Nu uitaţi să puneţi lângă acest deliciu şi o salată.

Poftă bună!

 

Citeşte şi:

Președintele AUR caută legume românești pentru propria nuntă

 

 

 

4 comentarii

Lasă un răspuns

O IDEE PE ZI

Omletă cu spanac la cuptor

Vrei să încerci altceva? De această dată îți spunem cum să pregăteși o omletă cu spanac la cuptor. Mai mereu când cumpăr spanac proaspăt pentru spanakorizo, salvez o parte și pentru următorul mic dejun, de-o omletă!