Image 1
Image 2

DINAMICA ÎN RELAȚIILE PE TERMEN LUNG

Ce îi face pe partenerii nefericiți să rămână împreună într-o relație pe termen lung?

Majoritatea cuplurilor care au fost împreună pentru o perioadă îndelungată nu se bucură doar de fericirea împărtășită. Mulți dintre ei aleg să rămână împreună. Ce anume îi determină să rămână alături de partenerii lor?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Relațiile pe termen lung sunt complexe și adesea însoțite de perioade de nefericire, ceea ce, potrivit experților în terapia de cuplu, este un fenomen normal. Aceste relații sunt construite pe baza unui sentiment profund de comunitate și apreciere reciprocă, chiar și în absența unei dragoste romantice intense.

 

 

Stabilitatea într-o relație nu este definită doar de fericirea constantă, ci și de obligațiile comune, de creșterea copiilor, de proprietăți și de contextul social. Securitatea emoțională și recunoașterea sunt de asemenea vitale. Conflictul deschis nu este întotdeauna un indicator al sănătății unei relații; mai important este dinamica care se desfășoară în spatele scenei.

 

 

Unirea pe termen lung este facilitată de așteptări realiste și de asumarea responsabilității individuale în cadrul relației. Angajamentul, mai degrabă decât dragostea, joacă un rol crucial. În terapia de cuplu, este adesea întrebat dacă partenerii se simt iubiți și iubesc la rândul lor, chiar dacă există nemulțumiri.

 

 

Terapia de cuplu poate aduce o nouă perspectivă și soluții pentru cuplurile care se confruntă cu probleme. Este crucială recunoașterea reciprocă și abilitatea de a negocia problemele într-o atmosferă de înțelegere mutuală. Râsul împreună sau tristețea împărtășită sunt semne ale unei relații sănătoase. Dacă aceste elemente lipsesc și partenerii se atacă unul pe celălalt, terapia devine mai dificilâ.

 

 

 

Intimitatea în relații este esențială, dar nu neapărat în sens sexual. Este opinia generală că două elemente sunt cruciale pentru majoritatea relațiilor: respectul și intimitatea. Intimitatea se poate manifesta în diverse moduri, precum o imagine pozitivă ca și cuplu în societate sau prin integritate socială. De asemenea, poate însemna a avea un grup de prieteni de lungă durată sau a fi gazde excelente.

 

 

Totuși, unele cupluri nu necesită o asemenea apropiere și intimitate, preferând mai mult spațiu pentru autonomia și dezvoltarea personală. Un exemplu este cazul unui individ care simte o mare satisfacție în relația sa, chiar dacă nu petrece mult timp cu partenerul sau partenera. Această persoană nu ar considera infidelitatea ca motiv de despărțire.

 

 

De asemenea, există persoane care nu se gândesc să își părăsească partenerul, chiar dacă se confruntă cu temeri legate de fidelitate. În unele cazuri, relația se poate schimba și nu mai există aceeași deschidere și încredere ca înainte, existând posibilitatea de trădare reciprocă.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns