Image 1
Image 2

Chiar atât de periculoasă este inteligenţa artificială?

În timp ce ţări precum Germania şi Franţa consideră că este nevoie de o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a dezbate un subiect ce părea un nou joc pe internet, inteligenţa artificială, a izbucnit un nou focar de instabilitate, un război între Israel şi grupările Hamas.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ucraina are concurenţă. Acum Statele Unite se văd obligate să-şi distribuie atenţia spre două zone de conflict.

Care este mai important pentru SUA, Ucraina sau Israelul? Amândouă. Problema este că preşedintele Biden nu-şi poate impune în faţa republicanilor nici cererea de a finanţa în continuare războiul din Ucraina.
Conflictul de la graniţele ţării a scos în faţă o serie de generali care zi de zi urmăresc ;irul evenimentelor şi ţin la curent opinia publică asupra strategiilor, a tehnicilor de luptă folosite de cele două armate. Dar despre război s-a tot vorbit. S-au purtat discuţii nesfârşite pe marginea pandemiei de coronavirus. A apărut sau nu virusul în mod natural? A fost o creaţie de laborator scăpată de sub control sau coronavirusul a fost intenţionat aruncat asupra lumii? Artificial sau nu, Covidul a făcut ravagii în întreaga lume. Totul s-a întors pe dos. Să vedem însă dacă adevărata schimbare nu va veni din altă parte. De unde din altă parte? De la ceea ce părea o simplă fantezie, de la inteligenţa artificială. Nu se mai pune problema că nu există. Există şi deja se fac supoziţii, calcule minuţioase pentru a vedea cum va schimba ea lumea. La cel mai înalt nivel, cele două forţe economice ale Europei, motoarele UE, Franţa şi Germania au decis să conclucreze pentru a dezvolta viitoarea forţă care va face diferenţa dintre ţări, inteligenţa artificială.

AI fascinează şi îngrozeşte. Calculatoarele vor înlocui o serie de meserii. Roboţii vor face ceea ce omul nu va reuşi niciodată să facă. În ultima vreme Informaţia Zilei a publicat o serie de articole pe această temă. Mass media din întreaga lume urmăreşte cu interes evoluţia AI (inteligenţa artificială). La începutul acestei săptămâni se întâlnesc la Hamburg preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei. Este doar o întâlnire informală la sfârşitul căreia nu se va da o declaraţie comună. Se anunţase în prealabil că discuţiile vor fi libere şi se vor axa pe probleme de securitate, arme pentru Ucraina, dar iată că între timp a izbucnit un nou război. Într-o zonă recunoscută ca instabilă.

Poate că inteligenţa artificială care se dezvoltă într-un ritm ameţitor va găsi noi soluţii anti-război. Sau dimpotrivă va isca noi conflicte.

În mod deschis Germania şi Franţa au anunţat că Europa trebuie să se pregătească pentru o competiţie în domeniul inteligenţei artificiale cu Statele Unite şi Asia. Aflăm acum că există în lume cinci mari supracalculatoare din care trei sunt instalate în Europa. Dar ele sunt exploatate de giganţii tehnologici americani. Europa, spune preşedintele Macron la unison cu cancelarul Olaf Scholz, trebuie să-şi unească forţele pentru a face faţă concurenţei cu America. Comisia Europeană la mijlocul lunii septembrie a trasat câteva directive. S-au alocat de către Comisia Europeană în ultimii ani circa un miliard de euro pentru digitalizare, dar suma nu este suficientă. Nu doar guvernele sunt preocupate de digitalizare, de inteligenţa artificială, ci şi marile companii. Zilele trecute am scris că şi grupul de firme din care fac parte Lidl şi Kaufland vor investi în domeniu înfiinţând un campus IT propriu de c]teva miliarde de euro. S-a ajuns atât de departe în domeniul inteligenţei artificiale încât deja se vorbeşte despre meseriile care vor dispare. Printre acestea numărându-se şi cele de vânzătoare în marile magazine şi de contabili.

Se poate spune că deja inteligenţa artificială ocupă acelaşi loc pe agenda guvernelor ţărilor dezvoltate ca războiul. Inteligenţa artificială participă deja la război, dronele fiind creaţia roboţilor.

De acum înainte va trebui să ne obişnuim cu acest termen, inteligenţa artificială. Ea există, deja este aici, şi nu va mai pleca niciodată.