Consumatorii de ciuperci au putut remarca în supermarketuri faptul că produsele din străinătate sunt cu 2 lei mai scumpe la kilogram decât cele din producţia internă. Ba mai mult, produsul autohton este proaspăt şi mult mai sănătos decât cel provenit din Polonia sau alte ţări producătoare din Uniunea Europeană.
Ca urmare a acestei situaţii tot mai mulţi comercianţi de pe piaţa de ciuperci preferă să cumpere produsul românesc.
Recent Eugen Băjenaru, preşeedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR) a îndemnat producătorii români să ducă mai departe această activitate chiar dacă este nesubvenţionată.
România produce anual aproximativ 20.000 tone de materie-primă. Chiar dacă ciupercăria este singurul sector din horticultura românească nesubvenţionat, această legumă este din ce în ce mai des prezentă pe mesele românilor, mai ales în contextul în care preţul ei pleacă de la 6 lei/kg, în timp ce roşia, ardeiul, castraveţii depăşesc 10 lei/kg.
Statisticile arată că în prezent, românii consumă aproximativ un kg/an/locuitor, în timp ce Germania, Franţa, Olanda consumă 3-4 kg/an/persoană.
1 comentariu
e fain sa mergi la cules de ciuperci