Image 1
Image 2
Acasa

IFPLUSDESCOPERIRE INTERESANTĂ

Conform unui studiu, Vlad Țepeș ar fi plâns cu lacrimi de sânge

Vlad Țepeș ar fi suferit de o varietate de afecțiuni, printre care și una care îl făcea pe celebrul prinț să plângă literalmente cu lacrimi de sânge.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Catania, SpringStyle Tech Design Ltd, Arhivele Naționale ale României și Politehnica din Milano, Via Mancinelli a descoperit dovezi ce sugerează că Vlad Țepeș ar fi suferit de o varietate de afecțiuni, printre care și una care îl făcea pe celebrul prinț să plângă literalmente cu lacrimi de sânge.

 

 

În cadrul studiului publicat în jurnalul Analytical Chemistry, grupul de cercetători a descris analiza proteinelor și peptidelor de la trei scrisori ce au fost realizat de Vlad Dracul.

 

Contele Vlad Drăculea, sau Dracula așa cum mai este numit, posibila inspirație pentru personajul fictiv Dracula al lui Bram Stoker, a fost conducătorul Valahiei în secolul al XV-lea. Era cunoscut pentru măsurile dure pe care le implementa pentru a-și apăra teritoriul. Istoricii au descoperit dovezi ce sugerează că Vlad Țepeș ar fi fost responsabil pentru moartea a 80.000 de otomani, mulți dintre aceștia murind trași în țeapă.

 

Noul studiu arată cum oamenii de știință au încercat să afle ce fel de afecțiuni ar fi avut temutul lider. Pentru a afla, cercetătorii au obținut și au analizat trei documente scrise chiar de către Vlad Drăculea.

 

Atunci când scriem de mână, atingem desigur hârtia cu mâna. Inițial, o astfel de atingere ar fi presupus folosirea degetelor pentru a așeza hârtia mai bine pe o suprafață, cum ar fi un birou. Mai apoi, zonele mai joase ale palmei s-ar atinge de restul hârtiei pe măsură ce scriem.

 

 

Ambele activități rezultă în transferul a mai multor chimicale și molecule de pe piele pe hârtie. Echipa de cercetare a analizat aceste substanțe de pe hârtii și le-a aflat originile.

 

Pentru a extrage material de pe hârtii fără a cauza stricăciuni, echipa a folosit o tehnică ce implică aplicarea și înlăturarea de etilen-acetat de vinil. Apoi, odată înlăturat, materialul a fost testat cu ajutorul spectrometriei de masă. Echipa a descoperit reziduuri ce conțin mai bine de 500 de peptide. Mai mult, cercetătorii au aflat că 100 dintre acestea erau de origine umană, arată Phys.org.

 

 

Având în vedere aceste rezultate, oamenii de știință au găsit dovezi de ciliopatie, o tulburare genetică ce compromite funcțiile celulare și organele. Cercetătorii au mai descoperit dovezi și ale unei boli inflamatorii, cel mai probabil rezultând în probleme ale tractului respirator și pielii.

 

De asemenea, echipa a găsit compuși ce sugerează că Vlad Dracul suferea și de hemolacria, afecțiunea ce face ca sângele să se amestece cu lichidul din canalele lacrimale, fapt ce duce la apariția lacrimilor de sânge.

 

Dincolo de potențiala afecțiune la nivelul ochilorVlad Țepeș ar fi suferit și de o infecție a căilor respiratorii în momentul în care a scris una dintre scrisori.

 

Desigur, aceste rezultate se bazează pe peptidele care erau prezente pe documente. E posibil ca acestea să fi provenit din alte surse.

 

„Din câte știm noi, aceasta e prima dată când o astfel de cercetare a fost efectuată. Și ne-a ajutat să atragem atenția asupra sănătății lui Vlad Țepeș,” au scris autorii în studiul despre cum domnitorul ar fi plâns cu lacrimi de sânge.
Experții vor să analizeze și ADN-ul lui Leonardo da Vinci, o altă personalitate istorică importantă.
„Nu poate fi negat că mai mulți oameni din Evul Mediu ar fi putut atinge aceste documente,” au continuat cercetătorii. „Dar presupunem că cele mai notabile proteine proveneau de la Vlad Țepeș. El a scris și a semnat aceste scrisori.”

 

CITEȘTE ȘI:

 

Rolul personalităților în istorie și viața publică

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

PREMIILE EMMY 2024

Christina Applegate copleșită de emoții la gala Premiilor Emmy 2024 , în contextul luptei sale cu scleroza multiplă.

Actrița Christina Applegate, cunoscută pentru rolul său iconic din serialul “Married… With Children” (Familia Bundy), a fost întâmpinată cu o ovație în picioare la Premiile Emmy 2024, unde a prezentat distincția pentru cea mai bună actriță în rol secundar într-un serial de comedie. Apariția ei emoționantă pe scenă a fost cu atât mai remarcabilă având în vedere lupta sa publică cu scleroza multiplă, boală pe care a dezvăluit-o în 2021.