Image 1
Image 2

EXCESE ALIMENTARE

Consumul excesiv de sare poate amplifica starea de sănătate a rinichilor

Consumul excesiv de sare poate amplifica starea de sănătate a rinichilor
Clorura de sodiu, cunoscută sub numele de sare, este un element esențial în dieta noastră și se găsește natural în anumite alimente precum peștele și fructele de mare, iar producătorii o adaugă în majoritatea alimentelor procesate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Importanța acestui mineral este crucială din mai multe motive: contribuie la menținerea unui echilibru adecvat între nivelurile de apă și electroliți în organism, la transmiterea semnalelor electrice între neuroni și la contracția mușchilor.

Cu toate acestea, conform experților de la Școala de Sănătate Publică Harvard, „organismul uman necesită o cantitate mică de sodiu pentru a transmite impulsuri nervoase, pentru contracția și relaxarea mușchilor și pentru a menține un echilibru adecvat al apei și mineralelor”. Dar depășirea cantității recomandate poate duce la probleme serioase de sănătate, inclusiv insuficiență renală, hipertensiune arterială, afecțiuni cardiovasculare și chiar diabet zaharat.

 

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, nu ar trebui să consumăm mai mult de 5 grame de sare pe zi – aproximativ 2 grame de sodiu. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă mult mai mult decât această cantitate, inclusiv cei cu probleme cardiovasculare. Un nou studiu prezentat la Sesiunea Științifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie a relevat că majoritatea persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare consumă prea mult sodiu, crescând riscul de complicații.

Asociația Americană de Cardiologie recomandă un aport zilnic de maximum 2 grame de sodiu pentru adulți, dar persoanele cu probleme de inimă adesea consumă mult mai mult. Cantitatea medie de sodiu consumată zilnic în cadrul studiului a fost de 3 grame, iar 89% dintre participanți au depășit cantitatea recomandată. Sodiul contribuie la reținerea apei în organism, ceea ce poate agrava afecțiunile preexistente ale inimii, cum ar fi hipertensiunea arterială, și poate accelera progresia bolilor cardiovasculare.

 

 

O altă cercetare realizată la Universitatea Tulane sugerează că reducerea cantității de sare adăugată în timpul meselor poate reduce riscul de boli renale. Cercetătorii au descoperit că simpla prezență a solniței pe masă ar putea fi un indicator timpuriu al problemelor renale viitoare. Studiul a inclus 465.288 de participanți, cu o medie de vârstă de 56 de ani, fără antecedente de insuficiență renală, urmăriți pe parcursul a 12 ani. Rezultatele indică faptul că adăugarea frecventă de sare în mâncare, în timpul mesei, poate crește riscul de insuficiență renală, chiar și după ce au fost luați în considerare alți factori de risc majori precum hipertensiunea, diabetul și bolile cardiovasculare. Participanții care au adăugat întotdeauna sare în mâncare au avut un risc cu 29% mai mare de insuficiență renală, în timp ce cei care au adăugat-o de obicei sau uneori au avut un risc mai mic, de 12%, respectiv 7%.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Piatra la rinichi se poate dizolva prin consum de alimente bogate în magneziu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with