Image 1
Image 2
Acasa

REVISTA POESIS

Criticul literar Alexandru Zotta a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 75 de ani de prieteni, colegi, scriitori, oameni de cultură

Lansare Zotta la Poesis
Luni, 27 februarie, Centrul Multicultural Poesis din Satu Mare a fost gazda unui dublu eveniment din viaţa şi activitatea profesorului, criticului literar şi a scriitorului Alexandru Zotta. S-au marcat într-o atmosferă festivă împlinirea a 75 de ani de viaţă ai celui aniversat, dar şi lansarea volumului III din ciclul “Intermitenţe critice“.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Lansare Zotta la Poesis
Lansare Zotta la Poesis

 

 

Luni, 27 februarie, Centrul Multicultural Poesis din Satu Mare a fost gazda unui dublu eveniment din viaţa şi activitatea profesorului, criticului literar şi a scriitorului Alexandru Zotta. S-au marcat într-o atmosferă festivă împlinirea a 75 de ani de viaţă ai celui aniversat, dar şi lansarea volumului III din ciclul “Intermitenţe critice“.

 

 

 

 

 

În calitate de gazdă, poetul Dumitru Păcuraru, directorul trustului de presă “Informaţia Zilei”, a deschis manifestarea, subliniind faptul că de cele mai multe ori, la o serie de reuniuni culturale se vorbeşte despre scriitori şi oameni de cultură trecuţi în lumea umbrelor.

 

 

În ultimii 10 ani mulţi scriitori sătmăreni înainte de a ajunge la vârsta de 70 de ani au devenit amintire. De această dată, este sărbătorit un profesor, scriitor, critic literar şi de artă, ajuns la 75 de ani, o vârstă respectabilă. Rar se întâmplă asemenea evenimente când se poate vorbi despre un “patriarh” al culturii sătmărene. Aprecieri pe deplin meritate Alexandru Zotta a scris cu intermitenţă – citându-l, dar ar fi meritat să aibă un program mai sever. Cu siguranţă lucrările sale tipărite ar fi fost mai numeroase. De-a lungul anilor a scris despre numeroşi scriitori români şi străini neconsacraţi, lucru care a dovedit că Alexandru Zotta a avut mult curaj. Şi-a asumat o serie de promovări. Era cu siguranţă mai simplu să scrie despre oameni de cultură cunoscuţi, consacraţi. Alexandru Zotta se apleacă asupra textului indiferent de numele autorului. Seriozitatea şi profesionalismul îl caracterizează.

 

 

Despre viaţa, dar mai ales opera celui sărbătorit au mai vorbit: George Vulturescu, Gheorghe Glodeanu, Ioan Nistor, nu în ultimul rând Aurel Pop, editorul volumului adus în atenţie publică. Cei menţionaţi mai sus au subliniat că o asemenea sărbătoare ne amăgeşte, dar în egală măsură îi bucură pe participanţi pentru că cel aniversat este alături de vorbitori şi spectatori. Alexandru Zotta, născut într-o aşezare din judeţul Vaslui, după ce şi-a desăvârşit studiile universitare, a devenit profesor la Satu Mare. Succesiv a ocupat funcţii precum inspector de specialitate, profesor metodist la Casa Corpului Didactic, director de revistă, cronicar al Teatrului de Nord ş.a. În timp s-a dovedit un ferment al culturii sătmărene, un filon de cultură.

 

 

După ce a construit un arc între cultura ieşeană, cea clujeană şi sătmăreană, a avut puterea de a aduce la Satu Mare o serie de scriitori mari precum Aurel Rău, Nicolae Prelipceanu, Petru Poantă ş.a. Discuţiile purtate cu profesorul, criticul şi omul de cultură Alexandru Zotta pot deveni similare cu momentele emoţionante provocate de răsfoirea şi lecturarea cărţilor dintr-o bibliotecă. Este vorba despre un om cu o bogată cultură, ceea ce a înspăimântat mulţi dintre profesori. Satu Mare a avut de câştigat prin adoptarea lui Alexandru Zotta. El a avut forţa de a coagula cercuri de intelectuali şi de a-i stimula spre cercetare. Tema lucrării sale de doctorat despre parabolă este cunoscută în cercurile ştiinţifice din ţară. Numele lui Alexandru Zotta nu va fi uitat prin ceea ce lasă în urma sa ca operă, încă nefinalizată. Prezenţa lui Alexandru Zotta între profesorii sătmăreni a dat aripi cercetării. A dovedit severitate, dar nu sufocantă. Editorul Aurel Pop i-a înmânat sărbătoritului o diplomă de excelenţă din partea editurii pe care o conduce.

 

 

 

Dialog cu sala

Odată încheiate luările de cuvânt, a fost lansat un dialog cu sala. Dacă au fost rostite de către Claudiu Govor cuvinte laudative meritate pe deplin de către sărbătorit, profesorul Paul Orha a pus întrebarea firească – Pe când un volum de creaţie din partea lui Alexandru Zotta? Alţi vorbitori au rememorat o serie de secvenţe din viaţa şi activitatea celui aniversat, printre care îi menţionăm pe: Voicu D. Rusu, Ioan Viman, Remus Vârnav, Ştefan Haiduc. La fel ca şi la alte reuniuni culturale, Ioan Tipu Sălăjanu nu s-a dezminţit. A citit câteva catrene dedicate lui Alexandru Zotta.

 

 

În încheierea acestei duble sărbători, cel aniversat s-a dovedit profund emoţionat. A prezentat o scurtă autobiografie, spunând că el aparţine întregii ţări. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Sili;te, comuna Todireşti din judeţul Vaslui, ciclul gimnazial în comuna învecinată satului natal, liceul l-a absolvit la Iaşi, facultăţile absolvite le-a urmat la Bucureşt. Înainte de a mulţumi celor care l-au onorat cu prezenţa la această sărbătoare, Alexandru Zotta a spus că nu s-a considerat o excepţie, dar nici o decepţie.

 

 

Printre sătmărenii care au fost alături de Alexandru Zotta la această dublă sărbătoare îi menţionăm pe Liviu Marta, Gheorghe Cormoş, Nicolae Pop, Ovidiu T. Pop, Carol C. Koka, Mihai Sas, Ioan Tipu Sălăjanu, Maria şi Voicu D. Rusu, Paul Orha, Cristian Boloş, Geta şi Claudiu Govor, Gheorghe Gheorghiade, Vasile Mic, George Dan, Ştefan Haiduc, Livia Haidu, Livia Mărcan, Ioan Rusu, Ioan Orha, Viorel Câmpean, Marta Cordea, Teodor Curpaş, Gicu Oancea, Remus Vârnav, Mihaela Grigorean, Dorel Iurcencu, Ioan Şanta, Claudia Vulturescu, Adriana Zaharia, Mihai Sălceanu, Ioan Rus, Carol Erdos, Marius Horşia, preotul Cristian Boloş şi mulţi alţii.

 

 

 

Citește și:

Artişti, scriitori, critici de artă, au readus opera lui Aurel Popp în actualitate

 

 

Ciornă automată

1 comentariu

  1. Buna ziua!

    Desi..am aflat mai tarziu,va felicit pentru aceasta manifestare de sarbatorire. Repetati de cate ori va fi posibil,pentru a cunoaste mai bine oamenii de cultura din judet,oameni care daruiesc totul pentru cei care vor sa invete.

    Domnul profesor aseaza cuvintele pe o tabla de sah,jucand mereu un joc de sah..iar timpul…nu mai are cuvinte in fata acestui joc…

    Multumim!

    M.B.

Lasă un răspuns

Connect with