Image 1
Image 2
EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Unindu-și forțele PNL și PSD nu au investit materie cenușie în construirea unei viziuni pentru viitor, ci s-au limitat să trieze oameni.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din două forțe separate, libere să-și aleagă strategiile, au instaurat o cenzură care afectează ambele partide.
Așa s-a ajuns la luarea unor măsuri de supraviețuire apelând la așa-zișii candidați independenți.

Confuzia strategică i-a determinat pe liderii PSD și PNL să apeleze la un “mercenar”. Numai că medicul Cristoiu nu este nici Rambo, nici Rocky, și nici măcar un Traian Băsescu care să salveze Alianța DA după capotarea lui Theodor Stolojan.

Cătălin Cristoiu este un medic oarecare, director de spital, care a fost luat de la masa de operație și pus să lupte pentru ceea ce este considerat ce mai importantă funcție votată la alegerile locale.
Sondajele, în fond niște telefoane date la circa o mie de bucureșteni, au direcționat, au manipulat intențiile de vot. Că situația din teren este așa cum o prezintă sondajele este discutabil. Dacă s-a spus de o sută de ori pe zi că Piedone este dorit primar general de 45% dintre alegători la aceeași convingere au ajuns jumătate dintre cetățenii din România.

Până la urmă, dintr-o “răsturnare de situație” în alta luptătorul Cristoiu s-a demoralizat și dacă cineva l-ar întreba cu cine votează probabil ar spune că îl votează pe Piedone.
La fel se pare că au ajuns să gândească și liderii PSD și PSD. Asta rezultă și din intenția conducerii PSD să apeleze la Piedone. De ce să nu fie Piedone candidatul PSD? De ce să nu fie rechemată Gabriela Firea să candideze pentru un nou mandat?

PNL, evident, refuză astfel de scenarii. Dar cineva ar trebui să le aducă aminte că PNL la alegerile locale din 2020 l-a susținut pe Nicușor Dan. De ce să nu fie reînviată alianța de dreapta, întâi la București, apoi în toată țara? Cu ajutorul votanților liberali a ajuns Nicușor Dan primar general al Capitalei. Acum PNL le cere acelorași votanți să-l voteze pe medicul Cătălin Cîrstoiu. Alegătorii unui partid nu trebuie să fie confundați cu conducerea acelui partid. Bazinul electoral social-democrat l-a votat și pe Mircea Geoană când a candidat la alegerile prezidențiale, tot ei au votat PSD-ul când acesta era condus de Liviu Dragnea. Acum Mircea Geoană stă la ușa partidului, deși este cel mai bine cotat în sondaje.

Marile probleme ale partidelor mari sunt schimbările foarte dese la vârf, schimbări urmate de lepădarea față de cei aruncați peste bord.
Până la urmă aceeași soartă îi așteaptă și pe actualii președinți ai PSD și PNL. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au fost în stare să-și găsească un bun candidat la primăria Bucureștiului, dar deja se gândesc cum să-și împartă cele două funcții supreme în state, președinte al țării și prim ministru al României.

Nu medicul Cîrstoiu este problema, ci birourile politice ale celor două partide. Practic, fără voia lor Ciolacu și Ciucă pregătesc terenul pentru apariția unei alternative la PSD-PNL.
După alegerile din 9 iunie nu este exclus să se pună problema succesiunii la conducerea acestor partide care cred că dacă se autoprezintă ca “partide mari” nu trebuie să mai facă nimic.
PNL nu a fost capabil să reducă dependența de PSD, iar  social-democrații nu au fost capabili să construiască  o alternativă la o guvernare de dreapta când coaliția PNL-USR-UDMR era în criză.
Își vor accepta responsabilitățile personale Ciucă și Ciolacu? Nu există nici cea mai mică îndoială că ei și-au condus partidele spre această criză a candidaților.

Nu doar în București este un candidat comun confuz, ci în foarte multe locuri din țară. Din cauza crizei candidaților, de exemplu la Satu Mare nu sunt stabiliți candidații celor două partide și, prin urmare, nu-și pot începe nici măcar precampania electorală. În schimb, fără să intre în campanie, fac sondaje după sondaje. Ca să măsoare ce?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Editorial Informatia Zilei

Alianțele necesare

În buna tradiție a umorului politic care a făcut posibilă apariția spumoasei publicații purtând numele lui Cațavencu, un titlu care să reflecte actuala situație politică din România ar fi “Țara vă vrea dezbinați!”