Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După cum îl prezintă cei care nu-l simpatizează, cei care nu-l apreciază ca profesionist, Florin Cîțu pare să aibă biografia unui aventurier. Poate fi invidiat, sau poate deveni personajul unu roman, cu condiția să fie scris de un prozator talentat.

Se vorbește că ar fi rămas orfan de mamă și că ar fi fost crescut de o mătușă. Există mult mister legat de plecarea lui la studii în Statele Unite, la o Universitate particulară, unde se plăteau taxe uriașe, de zeci de mii de dolari.

Studiază, adică este student, masterand și doctorant, o lungă perioadă de timp.

Născut în 1974, își începe activitatea, adică trăiește pe banii lui, din anul 2001, când ocupă un post de economist la Banca Națională din Noua Zeelendă. Nu sunt informații că ar fi lucrat până la incidentul care inflamează acum scena politică din România.

Dacă pentru un om de rând, pentru un artist, pentru un scriitor, incidentele de genul celui petrecut acum 20 de ani în Statele Unite, ar deveni un ornament biografic care l-ar scoate din obișnuit, l-ar face deosebit. În schimb pentru un om politic, mai ales dacă ajunge prim ministru, un incident minor, în esență, îi poate stopa cariera publică.

Nu știm cum se va termina criza. Pentru că deja scandalul s-a transformat în criză. În USR PLUS a apărut un grup care îi cere premierului să demisioneze. Conducerea PNL, oamenii lui Ludovic Orban, profită de ocazie pentru a se detașa de Florin Cîțu. Nu mai vorbim de PSD, dar și de mass media care s-a năpustit asupra bietului om.

Situația, încurcată în sine din cauza diferențelor de ordin legislativ, după obiceiul presei, este dramatizată, focalizându-și atenția pe episoadele negative din viața lui Florin Cîțu. Comentariile, articolele din ziare, țintesc emoțiile auditoriului. Nimeni nu urmărește aflarea adevărului. Susținătorii minimalizează întâmplarea din miez de noapte, urmată de o amendă și un o condamnare la 48 de ore a șoferului care a condus beat, în timp ce adversarii caută tot de felul de legături compromițătoare, inclusiv cu serviciile secrete. Ne putem imagina cum se simte în aceste momente Florin Cîțu. Nu-i mai arde nici de rectificare, nici de PNDL, nici de PNRR, poate nici de alegerile PNL din 25 septembrie. Sau, mai știi, omul are nervi de oțel, și nu-i pasă. Zice că incidentul s-a întâmplat acum 20 de ani și nu mai reprezintă nimic în biografia lui.

De altfel nici nu și l-a trecut în biografie. Tocmai aici este necazul. Trebuia să facă cunoscut incidentul din Statele Unite? Acest lucru urmează să fie dezbătut de cei care pot decide dacă Florin Cîțu poate rămâne în continuare prim ministru sau trebuie să se retragă.

Cea mai așteptată poziție este a președintelui Klaus Iohannis. În timpul campaniei interne din PNL, fără să o spună în mod direct, președintele a înclinat balanța în favoarea lui Florin Cîțu. El a fost cel care a confiscat termenul de “reformă”, a lăsat impresia că el reprezintă viitorul, iar Ludovic Orban trecutul.

Așa se face că în acest moment din toate organizațiile județene și din București, doar 12 și-au arătat susținerea pentru Ludovic Orban, restul susținându-l pe premier.

Dacă nu ar mai fi prim ministru, oare câți l-ar mai susține într-o confruntare cu Ludovic Orban? Funcția de șef al guvernului atrage precum sunt atrase muștele de un borcan cu miere. Secretul succesului lui Florin Cîțu se explică prin funcție. Altfel, nu este nici un bun comunicator, nici nu se arată ca un mare profesionist.

“Transparență și profesionalism”, postează premierul prins în corzi din toate părțile, ignorând explozia pe care a provocat-o pe scena politică.

Nu sunt multe variante de final de meci.
1. Florin Cîțu poate fi îndemnat de președintele Ioahnnis să-și dea demisia.
2. I se poate cere demisia din interiorul coaliției.
3. Scandalul poate continua până la alegerile PNL din 25 septembrie.

O variantă de rezervă ar fi pregătirea unui om care să-i ia locul. Ar putea fi Rareș Bogdan?

Să mai vorbim și despre opoziție

USR-PLUS a dispărut, locul său fiind luat de Alianța Dreapta Unită, Compusă din elemente politice disparate, USR, Forța Dreptei și PMP, pe bună dreptate te întrebi ce au în comun Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac?