Image 1
Image 2

Declaraţii în doi peri

Sigla Informatia Zilei
Declaraţii în doi peri
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urma unei analize temeinice, secretarul general ONU, Antonio Guterres, trage o concluzie pe marginea războiului din Ucraina: ambele părţi sunt convinse că pot câştiga.
O astfel de declaraţie dă ambelor părţi un impuls pentru a merge mai departe. Din perspectiva ONU atât Rusia cât şi Ucraina, deci ambii beligeranţi, pot câştiga războiul.
Este ca în povestea cu rabinul judecător: amândouă părţile au dreptate. Pare a fi o confuntare ideală, între doi adversari de forţe egale. Numai că lumea crede că ONU nu ţine partea Rusiei.
Din declaraţiile secretarului general ONU rezultă altceva, anume că Organizaţia Naţiunilor Unite vrea să demonstreze că este echidistantă. Dă fiecărei părţi iluzia, şi Rusiei şi Ucrainei, că poate câştiga războiul. Dacă am merge mai departe cu analiza, probabil am descoperi că războiul aduce beneficii financiare: reporneşte industria de armament şi alte afaceri colaterale. Sunt importante ştirile externe, dar evenimentele interne afectează în mod direct viaţa politică, economică şi socială. Se apropie termenul fixat pentru rotirea premierilor. Discuţiile pentru reîmpărţirea ministerelor au început de câteva săptămâni. Încă nu s-a ajuns la un rezultat.
UDMR nefiind inclus în protocolul dintre PSD şi PNL, consideră că nu va primi şi nu va ceda niciun minister din cele pe care le conduce. Lucrurile nu sunt atât de simple. Rămas pe dinafară la împărţirea funcţiilor de conducere de la ANRE, Kelemen Hunor trage concluzia că PSD şi PNL şi-au pus ochii pe unul dintre ministerele deţinute de UDMR, Mediul sau Dezvoltarea Regională.
Ponderea parlamentară permite celor două partide să rămână singure la guvernare, fără UDMR. De fapt, ambele ministere vor prinde bine liberalilor şi social democraţilor în campania electorală.
Oricum PSD şi PNL se pregătesc de o guvernare comună şi după alegerile din 2024. Prin urmare nu au niciun interes să împartă puterea cu alţii.
Va ieşi UDMR de la guvernare? Toate declaraţiile sunt în doi peri. Nici reprezentanţii UDMR nu spun clar dacă vor ieşi de la guvernare dacă li se ia un minister, nici Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă nu spun limpede că vor unul dintre ministere, mai ales ministerul Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice care împarte banii pentru primării. Un minister foarte bun este şi Mediul. Dacă se sparge coaliţia din trei partide, împărţeala este mai uşoară între PSD şi PNL. Un răspuns foarte clar nu va veni prea repede. Un suspans prinde bine la imagine. La fel stau lucrurile şi în cazul economisirii promise de guvern. Guvernul are de ales între a disponibiliza un număr de angajaţi din aparatul de stat sau a tăia salariile. Ultima ştire este că s-a făcut o listă pentru economisirea a cinci miliarde de lei. De unde se va tăia? Nimeni nu ştie. Pe de altă parte economisirea trebuie să se ridice la 20 de miliarde de lei. Abia s-a ajuns la 5 miliarde şi deja sunt foarte multe nemulţumiri. Sindicatele se pregătesc de proteste. Deşi s-a spus că sectorul Educaţie nu va fi afectat, deja caderele didactice ameninţă că peste două săptămâni vor intra în grevă generală. Dată fiind situaţia generală a economiei, indiferent cine va conduce guvernul, vine o perioadă şi mai grea decât este acum.
Practic nu există un singur domeniu în care lucrurile să meargă bine. Sunt doar anumite grupuri de interese care nu sunt afectate de criză, există anumite persoane pe care nu le atinge criza. Guvernanţii spun că nu se taie salariile, că nu se dau oameni afară, dar în acelaşi timp nu se iau nici bani de la investiţii. Ce fel de reformă este asta? Mai spune guvernul că nu vor creşte nici taxele, nici impozitele. Atunci de unde va face guvernul rost de bani pentru a umple gaura din buget?
Problema se rezolvă foarte simplu: acelaşi guvern care a anunţat precipitat că există o gaură în buget de 20 de miliarde de lei declară că, de fapt, nu există nicio gaură în buget. Mai simplu de atât nu se poate.
Şi ca şi cum nu ar fi de ajuns aceste confruntări duse în culise, Ilie Bolojan îl atacă direct pe preşedintele Klaus Iohannis, pe care îl face vinovat pentru deciziile greşite luate la nivelul PNL.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

PARTIDUL

“La noi la partid” este o expresie des întâlnită în conversațiile dintre politicieni. Te întâlnești cu unul cu altul pe stradă, îl întrebi ce mai face, iar el îți spune că merge “la partid”.