Image 1
Image 2

VIRTUTILE PLANTELOR

Descoperă puterea vindecătoare a afinului!

Afinul (vaccinium myrtillus) este un arbust mic, cu fructe negre albăstrui, dulci-acrișoare care crește în pășunile de munte prin locuri stâncoase. De la această plantă se folosesc  frunzele – Folium Myrtilli și fructele – Fructus Myrtilli.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Frunzele sunt folosite la prepararea ceaiului recomandat celor care suferă de diabet, având proprietatea de a scădea zahărul din sânge, acțiune care s-ar datora mirtilinei, numită și insulină vegetală, reiese din lucrarea farmacistului Corneliu Constantinescu – Plantele medicinale în apărarea sănătății, ediția a IV-a. Pentru a potența eficacitatea ceaiului, frunzele de afin pot fi asociate cu păstăi din fasole și frunze de duc. Ceaiul se bea îndulcit, preferabil cu îndulcitori naturali de stevia rebaudiana sau neîndulcit, câte o ceașcă înaintea fiecărei mese principale. De altfel este bine de știut că în compoziția ceaiului diabetic , printre alte plante se numără și frunzele de afin.

Datorită conținutului în tanin, frunzele au acțiune astringentă, folosindu-se în diaree. Frunzelor li se atribuie și proprietăți bacteriostatice fiind utilizat ca  antiseptic urinar și ușor diuretic. Se mai recomandă în gută și reumatism.

Fructele sunt bogate în tanin, pectine, o substanța colorantă numită mirtilină, acizi organizi (acid malic, citric, exalic, lactic, succinic)zaharuri, provitamina A, vitamina C etc.

Din fruncte se prepară un ceai pentru combaterea diareei, cu proprietăți antiseptice în infecțiile intestinate mai ales în gastroenterite contribuind la ameliorarea proceselor de fermentație și putrefacție. Sunt specialiști care le recomandă în tratarea oxiurilor.

 

Două modalități de preparare a ceaiului din fructe

 

Fructele uscate  se fierb în 250 grame de apă timp de o jumătate de oră, după care ceaiul se bea călduț.

 

Peste o linguriță și jumătate de fructe uscate se toarnă două pahare cu apă fiartă și răcită. Fructele se lasă la macerat opt ore apoi se bea întreaga cantitate de lichid pe parcursul unei zile. Pentru a mări acțiunea astringentă a  fructelor de afin se poate adăuga coajă de stejar, flori de mușețel și frunze de mentă. Tot din fructe de de afin se mai pot prepara lichior și vin, care au proprietăți antiseptice și astringente.

 

Consumate în stare proaspătă, afinele reglează scaunele, fac să înceteze fermentațiile intestinale, ajută la eliminarea gazelor, ameliorează inflamațiile hemoroidale și restabilesc pofta de mâncare.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with