Image 1
Image 2

IFPLUSPROIECT DE HOTĂRÂRE

Din primăvara anului 2024 vom avea stații de grindină funcționale

Aşa cum am scris cu diverse ocazii în ziarul Informaţia Zilei, Unitatea Administrativ - Teritorială judeţul Satu Mare a implementat proiectul „Mitigating the negative effects of hail in Satu Mare county“,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… cod ROHU102, acronim SILVER, finanţat prin Programul INTERREG V-A România-Ungaria, în parteneriat cu Serviciul Național de Meteorologie din Ungaria (Országos Meteorológiai Szolgálat).

 

Proiectul a avut ca obiectiv reducerea efectelor negative ale fenomenului de grindină atât în frecvenţă, cât şi în intensitate, în zona transfrontalieră a judeţelor Satu Mare şi Szabolcs-Szatmár-Bereg, prin realizarea unei reţele antigrindină la nivelul judeţului Satu Mare. Rețeaua este compusă din 40 de stații automate de generatoare terestre automatizate  amplasate pe întreg teritoriul județului Satu Mare, cu un modul de operare online.

 

Iată că marţi, 12 decembrie, a avut loc conferinţa finală privind implementarea proiectului.
Vorbitori precum: Cristian Dumitrache – director de programe Unitatea de Combatere a Grindinei Maramureş şi Pataki Csaba, au subliniat faptul că: Generatoarele terestre vor fi arondate unei Unități de Combatere a Căderilor de Grindină din cadrul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor si vor intra în acțiune în urma unei avertizări primite de la Operatorul licențiat al acesteia. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, respectiv pe alte procedee meteorologice specifice. Generatoarele vor intra în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare în plus, prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.

 

Mecanismul de funcționare este unul consacrat și utilizat în mai multe țări ale Europei (Croația, Franța, Ungaria) și chiar și în afara continentului. În Ungaria funcționează un astfel de sistem bazat pe aceeași tehnologie ce acoperă întregul teritoriu al statului vecin.
Aceste staţii nu lansează rachete, nu emit zgomot, nu deranjează olfactiv şi se pot considera cele mai prietenoase cu mediul înconjurător dintre tehnologiile existente. Cristalele de material activ, de iodură de argint, sunt transportate înspre norii de grindină chiar de curenţii de aer ascendenţi, efectul fiind reducerea probabilităţii de formare a grindinei.

 

Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, generatoare) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină, și anume iodura de argint. În baza informațiilor disponibile, tehnologia propusă prin proiectul “Silver” o putem considera cea mai eficientă din punct de vedere a costurilor, cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător și cea mai adecvată acționării în zonele de graniță, necesară județului Satu Mare.

 

 

Localităţi care vor avea staţii

 

 

Amplasarea acestor stații a fost prevăzută a se realiza în 40 de locații din județ (Andrid, Apa, Ardud, Batarci, Beltiug, Berveni, Bârsău, Căuaș, Ciumești, Cehal, Certeze, Craidorolț, Culciu, Doba, Dorolț, Gherța Mică, Halmeu, Hodod, Homorodu de Mijloc, Lazuri, Livada, Micula, Moftin, Orașu Nou, Păulești, Pir, Pișcolt, Pomi, Săcășeni, Satu Mare, Săuca, Supuru de Jos, Socond, Terebești, Tiream, Târșolț, Urziceni, Valea Vinului, Vama și Vetiș), astfel încât locațiile să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă. S-a mai subliniat printre altele faptul că, aceste 40 de staţii vor lucra armonizat cu celelalte 10 staţii care urmează să fie amplasate în judeţul Satu Mare. Deservirea celor 40 de staţii va fi asigurat de un personal minim, de aproximativ 6-8 persoane care vor fi instruite până în primăvara anului 2024, când este preconizată amplasarea lor şi pregătirea pentru funcţionare.

Bugetul proiectului, aferent UAT Judeţul Satu Mare a fost de 866.722 euro, din care 736.713,70 euro finanţare din partea Uniunii Europene, 112.665,20 euro cofinanţare asigurată de Guvernul României şi 17.343,10 euro contribuţia proprie a UAT Judeţul Satu Mare.
La această conferinţă, în afara vorbitorilor, şi reprezentanţi ai presei, au participat o serie de angajaţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare, dar şi din alte instituţii interesate de această activitate.

 

CITEȘTE ȘI:

Așa va funcționa rețeaua antigrindină din Satu Mare

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with