Image 1
Image 2

COLECȚII INEDITE

Expoziția ”Baticul – o poveste” îi așteaptă pe sătmăreni să îi descopere frumusețea

Designerul vestimentar și colecționarul  Popa Zsolt în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare invită publicul sătmărean să redescopere frumusețea baticului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inedita expoziție este găzduită de Casa Meșteșugarilor (fostul Cinema Popular pentru cunoscători n.r.) din muncipiul Satu Mare. Vernisajul ”Baticul – o poveste” a avut loc joi, 23 noiembrie 2023 și a reunit numeroși specialiști în istorie, etnografie, pasionați de portul popular și nu numai. Au vorbit: directorul adjunct al Muzeului  Județean Satu Mare, Daniela Bălu, directorul  Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, Zamfir Danciu,  colecționarul expoziției Popa Zsolt și muzeograful, Adriana Achim de la Secția Etnografie a Muzeului Județean Satu Mare.

 

Inedita expoziție cu baticuri introduce privitorul într-un univers plin de culoare, un adevărat ”câmp cu flori” cum l-a numit directoarea adjunctă a Muzeului Județean Satu Mare, Daniela Bălu în cuvântul de deschidere a vernisajului. Fiecare exponat își are propria poveste prin care poate fi descoperită o lume plină de simboluri și de ce nu, firul vieții unei femei țesut în culori ce fac trecerea de la o etapă la alta a existenței sale. Într-o așezare anume, Popa Zsolt, care de altfel se declară că nu este ”prea povestitor” din fire reușește totuși să atragă interesul vizitatorilor  spre această pasiune a lui pentru portul popular și mai cu seamă spre țesătura fascinantă pe care o știm cu numele de batic, chischineu,  năframă, chiar de ”cârpă” în unele zone din Moldova.

 

”Atunci când privim un batic aflăm vârsta purtătoarei, starea civilă a acesteia, putem să aflăm statutul social, categoria socială din care ea face parte și în epoca contemporană cu precădere, putem să aflăm și potența financiară a purtătoarei. Baticul este bogăție cromatică vizibilă cu ochiul liber. În putem încadra în rolul său din sărbătorile de peste an, în ceremonialul anumitor tradiții specifice fiecărei comunități, fie că este vorba de cele românești, maghiare, șvăbești,” a explicat directoarea Daniela Bălu

 

Expoziția ”Baticul- o poveste” poate fi considerată fără să exagerăm o adevărată povestire în cadru, unde fiecare bucată de țesătură își spune propria poveste și care în mod cert va deschide apetitul vizitatorilor spre alte și alte povești de viață fascinante.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Familia Vulturescu, tată și fiu, lansare de carte și expoziție

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with