Image 1
Image 2

Hidratarea pe timpul iernii

Hidratarea organismului pe timpul iernii este la fel de importantă precum este şi pe timp de vară. Există preconcepţia că deshidratarea organismului este un fenoment specific verii, însă aceasta se poate instala şi iarna, iar efectele sale pot fi chiar mai pronunţate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aportul de lichide, dar şi cantitatea pe care o consumăm în timpul iernii sunt vitale pentru funcţionarea corectă a organismului nostru. Exerciţiul fizic ne poate deshidrata pe timpul iernii la fel sau chiar mai mult decât vara, din cauza lipsei de umiditate din atmosferă.

 

Pentru cei care fac sport şi antrenament fizic în mod regulat, nevoia de hidratare este mai ridicată. Sporturile practicate iarna, precum schiul sau snowboardingul, necesită un efort considerabil, de aceea este nevoie ca aportul de lichide să fie mai mare.

 

Totodată, iarna avem tendinţa să purtăm mai multe straturi de haine atunci când facem sport, mai ales în aer liber, ceea ce face ca organismul nostru să depună mai mult efort pentru a ne răcori, transpirând mai mult. Trecerea repetată de la aerul cald din interior la aerul rece de afară şi invers reprezintă, de asemenea, un factor de stres pentru corpul nostru iarna.

 

 

Câte lichide consumăm

 

 

Nevoia noastră de hidratare nu se schimbă în lunile de iarnă. Cantitatea totală de lichide pe care trebuie să le consumăm într-o zi include atât băuturi, dar şi alimente. Aproximativ 75-80% din necesarul de apă al organismului uman ar trebui să provină din lichide, iar restul de 15-20% din fructe şi legume, care sunt, de asemenea, bogate în apă. Deşi barometrul consumului recomandat este de doi litri de lichide pe zi, majoritatea persoanelor au nevoie de o cantitate mai mare, în funcţie de înălţime, sex, greutate, starea generală de sănătate, cu precădere acele persoane care practică sport.

 

Iarna putem completa cantitatea de apă consumată cu alte băuturi obţinute din ingrediente naturale, ceaiuri, supe, fructe sau legume, care pot asigura organismului nostru necesarul zilnic de lichide pentru o hidratare corespunzătoare.

 

 

Ceaiul, vedeta sezonului

 

 

În timpul iernii suntem tentaţi să diminuăm cantitatea de lichide consumate, însă contrar a ceea ce s-ar putea crede, iarna există un risc chiar mai mare de deshidratare decât vara. Din categoria băuturilor care pot completa necesarul zilnic de lichide pe timpul iernii se numără şi berea fără alcool. Calitatea nutriţională a berii este păstrată indiferent de anotimp, iar vitaminele, fibrele şi antioxidanţii din bere sunt elemente de care organismul nostru are nevoie şi iarna.
Ceaiul este una dintre băuturile vedetă ale sezonului rece care nu doar că poate asigura hidratarea de care avem nevoie, dar contribuie şi la întărirea sistemului nostru imunitar, fixează mineralele şi creşte capacitatea de apărare a organismului.

 

Pe lângă aportul de apă, fructele şi legumele conţin substanţe nutritive, cum ar fi antioxidanţi, vitamine şi minerale, care pot întări sistemul imunitar.

Trucuri pentru a bea mai multă apă

 

 

Apa este cea care ajută corpul să funcţioneze corespunzător. Organele, muşchii şi articulaţiile, toate au nevoie de apă. De asemenea, consumul de lichide ajută sistemul imunitar să lupte împotriva germenilor, fiind de asemenea un factor ideal pentru piele.

 

 

Mai mult, atunci când bem apă în cantitatea necesară şi recomandată, corpul este ajutat să slăbească, iar astfel scad şansele apariţiei pietrelor la rinichi. Dacă nu este un obicei care face parte din rutina ta zilnică, iată câteva trucuri care te pot ajuta să schimbi acest lucru.

 

Consumă apa din alimente. Majoritatea persoanelor consumă apă undeva la 20% doar din alimentele pe care le mănâncă într-o zi. În felul acesta, ajung în corp mai lent, dar vin la pachet şi cu nutrienţii necesari. Există numeroase alimente bogate în apă, iar printre acestea se numără pepenele, castraveţii, dovleceii şi roşiile.

 

Mănâncă o supă. În pare parte, supa este apă şi, din fericire, există câte o reţetă pentru fiecare gust. Poţi să optezi pentru o supă de peşte, de pui sau chiar de legume. Mai mult, supa este ideală şi pentru răceală.

 

Adaugă încă un ingredient. Poate că nu îţi place să consumi apa pur şi simplu, iar pentru a-i oferi gust, poţi adăuga suc proaspăt de lămâie. Lămâia conţine antioxidanţi şi potasiu care ajută la menţinerea celulelor sănătoase, iar acidul citric ajută la digestie şi prevenirea pietrelor la rinichi.
Consumă alimente sărate. Gustările sau alimentele sărate te vor face să simţi nevoia de cel puţin un pahar cu apă. Poţi încerca nucile sau alunele sărate, acestea fiind surse ideale de proteine şi fibre, omega-3 şi vitamina E potrivite pentru sănătate. Dar nu exagera consumându-le pentru că au foarte multe calorii.
Ia o pauză de ceai sau cafea. Poate că amândouă conţin cofeină, dar să nu uităm şi de cantitatea de apă necesară. Două ceşti de cafea sau ceai sunt suficiente, iar sănătos este să nu le bei cu zahăr sau frişcă.

 

Ia după tine o sticlă cu apă. Oriunde te-ai duce, nu uita să ai cu tine o sticlă cu apă. Vei fi nevoită să o bei, chiar dacă nu simţi nevoia.
Creează-ţi un nou obicei. Chiar dacă nu obişnuieşti să bei apă atât cât este recomandat, încearcă să faci o rutină din asta. Este sănătos şi te ajută să menţii corpul hidratat, să ai o piele cu un aspect sănătos şi să eviți apariţia anumitor afecţiuni.

 

Descarcă o aplicaţie. Mulţumită tehnologiei există numeroase aplicaţii care îţi sar în ajutor şi care-ţi reamintesc că este timpul să bei apă.

Când este bine să bem apă

Bea apă când îţi este sete. Este modul natural al corpului de a-ţi spune că ai nevoie de apă, dar totodată acordă mare atenţie anumitor aspecte atunci când mergi la toaletă.

 

Culoarea urinei poate fi un semn de deshidratare, ceea ce înseamnă că ai nevoie de o cantitate mai mare, dar asta diferă de la o persoană la alta şi în funcţie de starea sănătăţii, activităţile zilnice şi cât de uscat este aerul în mediul în care trăieşti.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Remedii eficiente pentru prevenirea răcelii și gripei

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns