Image 1
Image 2

ACORD UE

Libertatea presei, în atenția europarlamentarilor

Eurodeputaţii şi cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord vineri, 15 decembrie, asupra unei legislaţii menite să protejeze pluralismul şi independenţa media, au anunţat Parlamentul European şi Consiliul UE, relatează AFP.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Pentru prima dată la nivel european, avem o legislaţie care garantează libertatea media, independenţa media şi protecţia jurnaliştilor”, a declarat eurodeputata germană Sabine Verheyen (PPE), raportoare pentru textul legislativ, în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea negocierilor.

 

În timpul negocierilor, mai multe state membre, între care şi Franţa, au insistat să fie incluse posibilităţi de exceptare de la interdicţia de a-i intercepta pe jurnalişti, în numele “securităţii naţionale”, provocând îngrijorarea celor din breaslă şi a apărătorilor libertăţii presei.
Textul de compromis la care s-a ajuns vineri nu conţine “referiri la securitatea naţională”, a afirmat eurodeputata română Ramona Strugariu (Renew Europe), raportoare de aviz a Comisiei pentru libertăţi civile a PE.

 

Supravegherea, realizată prin utilizarea programelor spion în aparatele utilizate de jurnalişti, nu este posibilă decât dacă este autorizată de “o decizie judiciară” şi în cazurile de “infracţiuni grave”, a subliniat Sabine Verheyen.

 

“Nu este un cec în alb”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă Vera Jourova. “Noi nu reglementăm media, reglementăm spaţiul pentru media”, a precizat de asemenea comisarul ceh.

 

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarii de la Bruxelles au adoptat prima Lege a Inteligenței Artificiale din lume

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with