Image 1
Image 2

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii europeni nu au ajuns la consens privind Cadrului Financiar Multianual 2021-2027

În perioada 14-15 decembrie 2023, președintele României, Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European desfășurată la Bruxelles, Regatul Belgiei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În cadrul reuniunii, șefii de stat și de guvern s-au axat pe teme complexe, cu mize majore pentru Uniune, pentru statele membre, inclusiv pentru România și cetățenii săi. Acestea au vizat extinderea UE, revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, sprijinul pentru Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea, migrația, precum și viitoarea Agendă Strategică a UE, informează Administrația Prezidențială.

 

 

 

Evenimentul a fost marcat de discuții ample privind viitorul Uniunii Europene și mizele majore pentru statele membre, inclusiv pentru România și cetățenii săi.

 

 

Una dintre temele cheie a fost extinderea Uniunii Europene, unde președintele Klaus Iohannis a pledoat pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, subliniind că aceasta este o decizie istorică și vizionară, susținută consecvent de România și de el personal.

 

 

 

Președintele României a susținut, de asemenea, decizia de acordare a statutului de candidat pentru Georgia, precum și deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina, la momentul realizării progreselor necesare în direcția respectării criteriilor de aderare.

 

 

În contextul revizuirii Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, deși consensul nu a fost atins, președintele Iohannis a exprimat încrederea într-o abordare pragmatică și solidară pentru a ajunge la un acord în 2024. El a subliniat importanța susținerii priorităților geopolitice, inclusiv sprijinul pentru Ucraina și necesitatea de a proteja alocările naționale pentru politica de coeziune și Politica Agricolă Comună.

 

 

 

În domeniul securității și apărării, șeful statului a insistat asupra complementarității și interoperabilității între UE și NATO, evidențiind nevoia consolidării investițiilor și dezvoltării capabilităților de apărare.

 

 

Situația din Orientul Mijlociu a fost, de asemenea, un punct important, cu președintele României pledând pentru implicarea sporită a UE în regiune pentru dezescaladarea conflictelor și relansarea procesului de pace.

 

CITEȘTE ȘI:Cum trebuie să înțelegem politica lui Viktor Orban?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with