Image 1
Image 2

REGULAMENT

Ministerul Educației vrea să delimiteze drepturile părinților și profesorilor

Ministerul Educației vrea să delimiteze drepturilor părinților și profesorilor
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, spune că ministerul Educației lucrează la proiectul de ordin cu privire la Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acesta ar urma să reglementeze și să delimiteze drepturile părinților și profesorilor pentru situațiile în care părinții vin la școală și le spun profesorilor cum “ar trebui să predea și cum să se comporte. Sunt foarte multe situații, cel puțin în învățământul primar”, mai spune Lixandru la DC News. Amintim, noul ordin privind Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ ar trebui să fie gata pe 2 iunie 2024, potrivit calendarului cu termenele de implementare a legislației subsecvente legilor educației.

 

 

Secretarul de stat Florian Lixandru a spus că noul proiect de ordin cu privire la Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ va delimita drepturile părinților și ale profesorilor dar și obligațiile acestora. El a subliniat că vrea să aducă “liniște cumva pentru colegii mei profesori” care de multe ori sunt în situații în care părinții vin la școală și le spun profesorilor “cum ar trebui să predea și cum să se comporte”, mai ales în clasele primare.

 

 

“Sunt foarte mulți colegi de-ai mei care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii să dea note pe placul părinților și ne trezim la examene naționale când copiii noștri obțin note cu 1 sau 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât eram obișnuiți noi la clasă să fie evaluați copiii”, spune Lixandru.

 

 

Florian Lixandru: În această perioadă, la nivelul Ministerul Educației lucrăm la proiectul de ordin cu privire la regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, regulament care va avea ca anexă acest acord între școală și familie. Practic, dorim să delimităm foarte clar care sunt atât drepturile, dar și obligațiile atât ale unităților de învățământ cât și ale familiei, ale părinților. Da, într-adevăr, sunt situații în care colegi de-ai mei se simt hărțuiți de către părinți. Toată lumea se pricepe la politică, la școală și la fotbal. Eu zic că e cazul să lăsăm cadrele didactice să-și facă treaba pentru că marea lor majoritate au trecut printr-o școală, au cursul de pedagogie, știu foarte bine ce au de făcut la clasă și să încetăm cu această presiune pentru că sunt foarte multe situații în care părinți vin la școală și cel puțin în învățământul primar, îi spun doamnei învățătoare cum ar trebui să predea și cum să se comporte.

 

 

Eu zic că doamna învățătoare care a ajuns la catedră n-a ajuns luată de pe stradă și pusă acolo a trecut printr-o sistem de selecție, a trecut printr-o formare inițială și zic, că are capacitatea necesară pentru a lucra cu copiii astfel încât să obțină rezultatele pe care ar trebui să le obțină și să îndeplinească acele obiective și competențe pe care le prevăd programele școlare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with