Image 1
Image 2

Mircea Florian a fost aniversat la Poesis la împlinirea celor 70 de ani de viaţă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Medalionul cultural organizat de Centrul Culturii Tradiţionale a fost onorat şi de artişti ai Teatrului şi Filarmonicii

Joi, la lăsarea serii, la Centrul Multicultural Poesis s-au adunat mulţi oameni de cultură sătmăreni pentru a marca aniversarea celor 70 de ani de viaţă împliniţi de cantautorul şi muzicianul avangardist Mircea Florian chiar în ziua evenimentului.

Sărbătoritul a ţinut să fie el însuşi maestrul de ceremonii al medalionului cultural găzduit de Sala Pictată de la Poesis, fiind la propriu şi la figurat în centrul atenţiei celor prezenţi, înconjurat de microfoane, pensule, electronică muzicală şi indispensabilul computer. Evenimentul a reuşit, într-un timp destul de scurt, să ilustreze multe din faţetele fenomenului artistic Mircea Florian, fiind etalate poezia sa, muzica sa şi talentul de performer într-un happening care a reunit universul sonor electronic, universul liric, zbaterea mimetică şi creaţia plastică ad-hoc. Am zice că a fost un moment renascentist, acum, în postmodernul veac XXI.

Onoruri din partea Consiliului Judeţean

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare a avut iniţiativa acestui Medalion cultural aniversar –  Mircea Florian 70. Instituţiile organizatoare au oferit sărbătoritului o diplomă de excelenţă şi o plachetă aniversară, prin directorul Robert Laszlo şi directorul adjunct Felician Pop. Acesta din urmă a evocat meritele lui Mircea Florian în dezvoltarea şi promovarea mai multor genuri muzicale, de la primele apariţii ca folkist la Satu Mare la cele mai recente acţiuni de reînviere a tradiţiei tulnicului, un instrument aflat în pericol să rămână fără rapsozi care să-i valorifice timbrul sonor cu totul deosebit.

Dumitru Păcuraru, directorul Trustului de presă Informaţia Zilei, a ţinut să evoce în cuvântul său întreaga generaţie de artişti şi scriitori care s-au născut în aceeaşi perioadă (anii 40-50) cu Mircea Florian şi au activat în zona Satu Mare, remarcând faptul că dacă înainte de 1989 oraşul nostru reuşea să atragă talente literare şi artistice din alte zone ale ţării tendinţa actuală este una de plecare a valorilor, din fericire împrospătate de generaţiile noi. S-a făcut şi un apel la o unitate a acţiunii culturale, din care să rezulte lucruri bune pentru toţi cei implicaţi în fenomen.

Medalionul cultural a început cu un colaj din poezia lui Mircea Florian, interpretat de actorii Crina Andriucă şi Sorin Oros de la Teatrul de Nord şi acompaniat de violonista Kovacs Emoke şi clarinetistul Incze Robert de la Filarmonica “Dinu Lipatti”. Finalul i-a aparţinut, cum se şi cuvenea, artistului sărbătorit, cu o interpretare-happening a unui alt poem propriu, acompaniat electronic (dar pe viu) şi ilustrat (tot pe viu) prin naşterea pe loc a unui tablou al zbaterii omului aflat la limită, pictat cu pensule care i-au stat artistului ca nişte aripi de înger.

Este remarcabilă tinereţea de spirit pe care Mircea Florian o etalează, umorul lui fin şi creativitatea nedezminţită. Scriitorii, folkiştii, muzicienii şi iubitorii de artâ prezenţi au devenit câteva clipe fraţi de suflet cu artistul. Oarecum şi la propriu, căci organizatorii au oferit măşti cu chipul lui Mircea Florian pe care acesta, după eveniment, le-a semnat cu zâmbetul pe buze. Ne dorim să-l regăsim cu acelaşi spirit creativ şi la alte jubilee.

Repere biografice

Mircea Florian (născut în 5 decembrie 1949 la Satu Mare), muzician, solist vocal, instrumentist, compozitor şi artist multimedia, Cetăţean de Onoare al oraşului Satu Mare, este considerat părintele folkului românesc, în urma apariţiilor sale cu acest gen muzical la finalul anilor 1960, el aducând astfel în atenţia  românilor un stil care îşi trăia anii de glorie în Occident prin muzicieni-poeţi de felul unui Bob Dylan. Atent mereu la tendinţele de ultimă oră, Florian este şi unul din pionierii muzicii electronice din România.

De-a lungul activităţii sale, Mircea Florian a înfiinţat mai multe formaţii-concept, interesat fiind de experimentele artistice avangardiste şi de mixtura între diverse stiluri muzicale, precum folk, muzică arhaică românească, africană şi asiatică, muzică electronică, rock progresiv, new wave ş.a. Între formaţiile înfiinţate şi conduse de Mircea Florian, merită amintite Zburătorii, Florian în Labirint, Ceata de dubaşi, ceteraşi, kitarozi şi alţi meşteri lăutari, Ceata Melopoică şi Florian din Transilvania. Cu acest din urmă grup a susţinut spectacole de teatru-rock în prima jumătate a anilor ’80 şi a realizat albumul „Tainicul vârtej”, apărut în anul 1986 la Electrecord.

A colaborat pe albumele “Din nou împreună” (lansat de grupul rock orădean Metropol în anul 1986) şi “Symphoenix / Timişoara” (realizat de Phoenix în 1992). Stabilit o perioadă în Germania, s-a întors apoi în ţară şi în 2009 revine pe scenă în calitate de invitat în concertele celor de la Shukar Collective.

În data de 2 iunie 2011 Senatul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad i-a acordat titlul de doctor honoris causa. De curând Mircea Florian s-a implicat în organizarea unor tabere de tulnic şi a prezidat juriul Concursului “Octavian Bud”, intrând astfel în contact cu cei care i-au oferit binemeritata sărbătoare găzduită de Centrul Multicultural Poesis.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with