Image 1
Image 2

REVENDICARI SALARIALE

Negocierile dintre sindicate și Ministerul Sănătății au rămas în ”coadă de pește”

Sindicaliștii din Sănătate s-au întâlnit miercuri, 22 noiembrie 2023 cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila pentru a-și face cunoscute doleanțele. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încă de săptămâna trecută au fost transmise adrese din partea sindicatelor reprezentative din Sănătate pentru discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila pe tema identificării unor soluții la revendicările de natură salarială a mai multor categorii profesionale din sistem

 

Potrivit Sanitas, întâlnirea a avut loc la iniţiativa ministerului, în preocuparea de a rezolva solicitările membrilor de sindicat din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică aflaţi în protest spontan de mai multe zile.

 

Sindicaliştii susţin că ministrul a propus identificarea unor soluţii pentru echivalarea salarizării funcţionarilor publici din Direcţiile de sănătate publică cu funcţionarii publici din cadrul Caselor judeţene de Asigurări de Sănătate, proaspăt translataţi în grila prevăzută pentru aparatul de lucru al Guvernului.

 

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au respins propunerea, susţinând că „ar putea produce noi discriminări între angajaţii acestor instituţii câtă vreme creşterile salariale ar viza doar funcţionarii publici nu şi personalul contractual”.

 

Grup de lucru la Minister

 

„Am atras atenţia domnului ministru şi cu privire la faptul că în acest moment sunt manifestări spontane de nemulţumire în mai multe spitale din ţară unde personalul TESA din unităţile sanitare a întrerupt activitatea şi se prefigurează ca în cursul lunii decembrie să aibă loc tot mai multe asemenea manifestări spontane. Hotărârea Consiliului Naţional al Federaţiei noastre este de susţinere a unor creşteri salariale ce trebuie să vizeze toţi angajaţii din sistemele de sănătate şi de asistenţă socială. Nemulţumirea angajaţilor este una generală şi nu ne putem permite noi cârpeli care să adâncească actualele discriminări dintre diferitele categorii de profesionişti”, arată sindicaliştii. Aceştia susţin că, în aşteptarea noii legi a salarizării unitare care va trebui să elimine toate aceste inechităţi, creşterile salariale solicitate de către Federaţia Sanitas trebuie să se facă pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială într-un procent mediu de 25%.

 

„La nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit un grup de lucru care va comunica în permanenţă, pentru stingerea nemulţumirilor colegilor noştri într-o manieră cât mai operativă”, transmite Sanitas.

 

În ultimele zile, un val de proteste a cuprins întreaga țară, angajații din structurile TESA (tehnic, economic și socio-administrativ) a mai multor spitale din țară, dar și angajații Direcțiilor de sănătate publică din țară fiind nemulțumiți de nivelul de salarizare. Oamenii au ieșit în stradă și în mod pașnic și-au făcut cunoscute doleanțele. În lipsa unor soluții mulțumitoare există riscul radicalizării acțiunilor revendicative prin manifestări greviste local, dar și la nivel central.

 

La negocierile de miercuri, 22 noiembrie 2023 au participat și reprezentanții lucrătorilor DSP respectiv, liderii de la Sindicatul Național Forța Legii și CN Meridian, președintele Marius Sepi și Simona Lăzărescu, funcționar în cadrul DSP Constanța.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Sindicaliștii TESA din Sănătate amenință cu declanșarea grevei

 

Protest spontan la Direcția de Sănătate Publică Satu Mare datorită nemulțumirilor de ordin salarial

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with