
…… toate acestea se numără printre măsurile propuse OCDE pentru îmbunătățirea procedurilor de evaluare în școli, în recentul raport-diagnostic al organizației internaționale privind învățământul preuniversitar din România. Analiza apreciază o serie de reforme recente sau în curs de desfășurare, în ceea ce privește activitățile inspectoratelor și ARACIP, dar propune o serie largă de completări atât pentru modul cum aceste instituții își desfășoară activitatea în prezent, cât și pentru reformele prevăzute în noua Lege a învățământului superior, dar neaplicate încă.
Raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OCDE) include, în ceea ce privește evaluarea și sprijinirea școlilor, atât recomandări privind activitățile efective de evaluare, cât și pentru reforma organizațională a principalei agenții responsabile în domeniu (ARACIP – viitoare ARACIIP), și a inspectoratelor (ce vor fi înlocuite pe viitor cu Directii judetene). Amintim că legislația privind organizarea ARACIIP, a birourilor sale județene și a Direcțiilor Județene trebuia să fie introdusă începând de la finalul anului trecut, dar a fost amânată până în 2025-2026.
Recomandările și măsurile înaintate de OCDE în ceea ce privește evaluarea unităților de învățământ pleacă de la un tablou sumbru al rezultatelor școlare și al problemelor actuale din procedurile de evaluare. Drept urmare, perspectiva analizei-diagnostic este îndreptată spre rezolvarea acestor probleme.
CITEȘTE ȘI:
Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, potrivit Legii învățământului preuniversitar
Fii primul care comentează