Image 1
Image 2
Acasa

“Pâine şi circ”, o tradiţie romană pe care Augustus a vrut s-o atenueze

“Pâine şi circ”, o tradiţie romană pe care Augustus a vrut s-o atenueze
Expresia "Pâine și circ" a fost introdusă în discursul social de poetul latin Juvenal, care, în lucrarea sa "Satirele", a criticat vehement corupția, populismul și prostia societății romane. Această frază simbolizează strategia politică utilizată pentru a apăza masele prin satisfacerea nevoilor de bază și divertisment, în loc să abordeze problemele reale ale societății.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    “Pâine şi circ” apare pentru prima dată în istoria socială a lumii, referindu-se la perioada tribunatului lui Gaius Gracchus. Cel care s-a folosit de această sintagmă a fost poetul latin Juvenal (Decimus Iunius Iuvenalis),  care a scris “Satirele”, prin care critica aspru şi cu mult talent viciile, corupţia, populismul si prostia vremurilor lui.

 

 

“Pâine şi circ”, o tradiţie romană pe care Augustus a vrut s-o atenueze
“Pâine şi circ”, o tradiţie romană pe care Augustus a vrut s-o atenueze

 

 

Gaius Gracchus, nefericit tribun roman, populist patrician dintr-o familie faimoasă, fiu al marelui Tiberius Gracchus, unul dintre cei mai puternici politicieni ai timpului. şi al Corneliei Africana, fiica marelui Scipio, învingătorul cartaginezilor lui Hanibal, încerca să-şi cucerească popularitatea printr-o lege a grânelor (Lex Frumentaria), care aproape a falimentat Roma. Prin această lege se împărţea făină tuturor cetăţenilor Romei. Din nefericire pentru romani, legea a adus Republica Romană în pragul sărăciei şi de facto a desfiinţat-o prin transformarea imperială. În timpul lui Augustus, Roma avea deja  600 de mii de primitori ai acestor raţii şi încă100 de mii de pensionari militari. Augustus a redus acest număr la 150-200 de mii, împărţind aceste raţii numai celor care într-adevăr aveau nevoie de ele.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

DESERT

Tort ieftin, de sezon

Rețeta combină un blat de pișcot, budincă de vanilie și un strat de căpșuni în gelatină, creând un desert rafinat și aromat, ideal pentru orice ocazie.