Image 1
Image 2

SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ

Peste 28 de baze militare Românești folosesc echipamente chinezești

Peste 28 de baze militare Românești folosesc echipamente chinezești
O investigație a Radio Free Europe/Radio Liberty a dezvăluit că peste 28 de instalații militare din România folosesc echipamente de supraveghere produse de companiile chineze Hikvision și Dahua, stârnind preocupări legate de securitate și accesul la date.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O investigație realizată de Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) a dezvăluit utilizarea extinsă a echipamentelor de supraveghere produse de companiile chineze Hikvision și Dahua în cadrul a cel puțin 28 de instalații militare din România. Aceste companii sunt cunoscute pentru legăturile parțiale cu guvernul chinez, fapt care a stârnit îngrijorări legate de securitatea datelor și susceptibilitatea echipamentelor la atacuri cibernetice. Pe lângă instalațiile militare, aceleași echipamente sunt folosite și de o varietate de alte entități publice românești implicate în securitatea națională, inclusiv Gărzile de Coastă și Serviciul Român de Informații.

 

 

Aceste dezvăluiri survin într-un context în care țări precum Statele Unite, Marea Britanie și Australia au impus interdicții asupra folosirii tehnologiei produse de Hikvision și Dahua datorită preocupărilor privind securitatea datelor, presupusele legături ale companiilor cu armata chineză și implicarea lor în reprimarea minorităților din regiunea Xinjiang. În plus, studii și rapoarte au evidențiat numeroase vulnerabilități în produsele acestor companii, crescând riscul de infiltrări cibernetice.

 

 

În pofida acestor îngrijorări internaționale, Ministerul Apărării din România a declarat că utilizarea acestor camere de supraveghere este complet legală și că, prin menținerea lor deconectate de la internet, se asigură un nivel ridicat de securitate. Cu toate acestea, experți din domeniul securității cibernetice subliniază că, chiar și deconectate, echipamentele pot fi vulnerabile la atacuri.

 

 

Subiectul utilizării tehnologiei chineze în infrastructura critică a devenit un punct de dezbatere și în România, cu mai mulți parlamentari exprimând dorința de a impune reglementări mai stricte privind această problemă. Această situație reflectă o preocupare globală crescută față de riscurile asociate cu tehnologia de supraveghere și necesitatea unei evaluări atente a parteneriatelor tehnologice în contextul securității naționale.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with