Image 1
Image 2

DESERT

Prăjitură cu alune

Prăjitură cu alune
Acestă prăjitură cu alune și gem de caise combină blaturi fragede, aromate cu untură și smântână, cu o umplutură cremoasă de alune și gris, încoronat cu straturi subțiri de gem dulce-acidulat, pentru un desert sofisticat și plin de gust.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ingrediente:

Pentru Blat:

500 g făină fină
4 linguri untură
4 linguri zahăr
4 gălbenușuri de ou
1-2 plicuri zahăr vanilat
1 plic praf de copt
Un vârf de cuțit de sare
200-300 g smântână (în funcție de consistență)

 

Pentru Umplutură:

200 g alune măcinate
4-5 linguri zahăr
1-2 plicuri zahăr vanilat
3 linguri gris de grâu
300 ml lapte
4 albușuri de ou
3-4 linguri gem de caise sau piersici

 

 

Mod de Preparare:

Alunele măcinate, zahărul şi grisul se fierb în lapte, apoi se răcaşte amestecând. Albuşurile se bat spumă tare şi se amestecă încet şi cu grijă cu alunele fierte. Făina se freacă bine-bine cu untura, apoi se adaugă zahărul, zahărul vanilat, praful de copt, sarea şi gălbenuşul de ouă se amestecă, apoi încet, se adaugă smântâna, până când aluatul capătă o consistenţă potrivită pentru întins. Se mai frământă puţin şi se împarte în două. Se întinde la mărimea tăvii şi se pune în tava unsă cu unt sau untură. Unul dintre blaturi se poate face şi cu cavao. Blatul se unge foarte subţire cu gem. Se întinde peste ea umplutura, se aşează din nou un strat foarte subţire de gem, apoi şi blatul următor, sau eventual se formează grilaj. Se coace în cuptor preîncălzit, la foc potrivit, circa 30 minute. Se poate orna cu gem, zahăr praf, sau cu o spumă tare de albuşuri de ouă şi zahăr pudră, fiartă pe aburi.

 

 

Prepararea umpluturii: Într-un vas, fierbeți alunele măcinate, zahărul și grisul în lapte până când amestecul se îngroașă. Lăsați să se răcească, amestecând ocazional.
Bătutul albușurilor: Bateți albușurile de ou în spumă tare și încorporați-le cu grijă în amestecul de alune răcit.
Prepararea aluatului: Într-un bol mare, frecați făina cu untura. Adăugați zahărul, zahărul vanilat, praful de copt, sarea și gălbenușurile, amestecând bine. Treptat, încorporați smântâna până obțineți un aluat omogen și maleabil.
Împărțirea și întinderea aluatului: Împărțiți aluatul în două părți egale. Întindeți fiecare parte într-o foaie de mărimea tăvii pregătite, unsă în prealabil cu unt sau untură.
Asamblarea tortului: Pe primul blat, întins în tavă, aplicați un strat subțire de gem. Răspândiți uniform umplutura de alune peste gem, apoi acoperiți cu un alt strat subțire de gem. Suprapuneți al doilea blat de aluat, presând ușor.
Coacerea: Preîncălziți cuptorul și coaceți tortul la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute, sau până când suprafața devine aurie și blaturile sunt bine coapte.
Ornarea (opțional): După răcire, tortul poate fi ornat cu gem, zahăr pudră sau o glazură preparată din albușuri de ou și zahăr pudră, fiartă pe aburi pentru o consistență fermă.
Savurați acest tort aromatic și bogat, perfect pentru orice moment de sărbătoare sau când doriți să impresionați cu un desert de casă special.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with