Image 1
Image 2

TENDINȚE ECONOMICE

Președinta Băncii Centrale Europene, despre ce înseamnă începutul normalizării

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat la Davos că nu se aşteaptă la o revenire la ”normalitate” economică în 2024, în ciuda faptului că a constatat…
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… o echilibrare a anumitor date în ultimele 12 luni. Ministrul de Finanţe al Germaniei, Christian Lindner, a caracterizat situaţia economică actuală drept ”o nouă normalitate”.

 

Christine Lagarde: ”Consumul este încă o forţă motrice pentru creştere, dar vântul din spate se estompează”.
Vorbind într-un panel al Bloomberg la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, Christine Lagarde a descris perioada post-pandemie drept ”ciudată, extraordinară şi greu de analizat” şi, potrivit News.ro, a identificat trei tendinţe care au început să se normalizeze anul trecut: consumul, comerţul şi inflaţia.

 

Pandemia a dus la scăderea cheltuielilor şi la creşterea economiilor oamenilor, în timp ce comerţul global a fost, de asemenea, perturbat.

 

 

În octombrie 2022, inflaţia din zona euro a atins 10,6%, dar a încetinit în 2023, ajungând la 2,9% în decembrie.

 

”În ’23 am văzut începutul normalizării. Când te uiţi la consum, de exemplu, în întreaga lume… consumul este încă o forţă motrice pentru creştere, dar vântul din spate de care am beneficiat, se estompează treptat”, a spus Lagarde.

 

Comerț, consum, inflație – Lagarde: ”Asta este ceea ce eu numesc normalizare”
Consumul s-a diminuat, a spus ea, pe măsură ce piaţa muncii a devenit ceva mai puţin strânsă, iar economiile consumatorilor s-au redus.

 

Comerţul, între timp, a fost perturbat de preferinţa consumatorilor de a cumpăra servicii faţă de bunuri în 2021 şi 2022, a spus Lagarde.

 

 

”Dar acum începe să crească cu adevărat şi, în octombrie, am avut cifre comerciale globale care pentru prima dată în multe luni au crescut.”

 

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) se aşteaptă ca tranzacţiile comerciale să crească cu 3,3% în 2024, conform unei prognoze publicate în octombrie.

 

Lagarde a remarcat, de asemenea, încetinirea generală a inflaţiei în 2023.

 

”În întreaga lume, inflaţia este în scădere şi am văzut-o în noiembrie atât în inflaţia generală, cât şi în inflaţia de bază. Deci, asta este ceea ce eu numesc normalizarea pe care am observat-o în ’23”, a spus ea, a spus Lagarde, adăugând oarecum criptic: ”Şi poate îmi veţi da cuvântul altă dată, să vorbesc despre asta că nu ne îndreptăm spre o normalitate.”

 

În decembrie, BCE a optat să menţină dobânzile neschimbate pentru a doua oară consecutiv, schimbându-şi perspectiva faţă de inflaţie de la ”menţinerea la un nivel prea ridicat pentru prea mult timp” la aşteptările că ”va încetini treptat în cursul anului viitor”.

 

Directorul general OMC: ”Economia nu este normală, creşterea comerţului este încă sub creşterea PIB”
Vorbind la acelaşi panel, directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a fost de acord că economia ”poate se îndreaptă spre normalizare”, dar ea a descris-o ca ”nu este normală, deoarece creşterea comerţului este încă sub creşterea PIB-ului”.

 

Okonjo-Iweala a remarcat incertitudinile care fac ca prognoza să fie ”dificilă”, inclusiv conflicte geopolitice, perturbări în Marea Roşie şi alegeri din întreaga lume.

 

CITEȘTE ȘI:

Motive pentru care se contractă economia germană

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns