Image 1
Image 2

SIGURANȚĂ ALIMENTARĂ

Primul porc cu trichineloză în anul 2024, în județul Satu Mare, este din Atea

În perioada 16 – 23 februarie, inspectorii Direcției Sanitare  Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 91 de acțiuni de control în domeniul siguranței alimentare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering, depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe, piețe agro alimentare.

 

D.S.V.S.A. Satu Mare continuă acțiunea de verificare a  unităților de alimentație publică și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților județului, precum și a pensiunilor de pe raza județului, pentru a preîntâmpina apariția unor episoade nedorite.

 

Porcul cu trichineloză a fost incinerat

 

În urma acestor controale au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale care au constat în avertismente în cazurile unor producători particulari de produse lactate și de legume fructe din piețele agroalimentare din Satu Mare, pentru manipularea necorespunzătoare a produselor aduse în piață.

 

 

În urma unei sacrificări normale pentru consum familial, a fost diagnosticat și confirmat, de Laboratorul de Parazitologie din  cadrul L.S.V.S.A. Satu Mare, un caz de trichineloză la o suină dintr-o exploatație non profesională din localitatea Atea. Suina în greutate de 220 kg și o valoare de 3.080 lei a fost supusă sechestrului/reținerii oficiale și dirijată spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța animalelor din județul nostru.

 

 

Acest animal fiind identificat prin crotaliere și înscris în Baza Națională de Date, proprietarul va fi despăgubit la valoarea de piață actualizată a acesteia. Subliniem că acest caz de trichineloză este primul diagnosticat și confirmat, în anul 2024, în județul Satu Mare.

 

 

În următoarea perioadă inspectori de specialitate din cadrul DSVSA Satu Mare vor continua acțiunile de control în traficul rutier, împreună cu I.J.P. Satu Mare, pentru depistarea de transporturi ilicite de animale vii și produse alimentare de origine animală sau non animală și pentru a preîntâmpina răspândirea P.P.A. și a Gripei Aviare în județul nostru.

 

 

D.S.V.S.A. Satu Mare va relua de săptămâna viitoare, acțiunile de verificare a cantinelor școlare, a cantinelor care deservesc grădinițele și căminele de copii, a unităților și chioșcurilor din vecinătatea şcolilor sau curţile acestora pentru preîntâmpina apariția unor evenimente nedorite odată cu reluarea anului școlar.

 

 

Este important de precizat faptul că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare reamintește și sfătuiește totodată toți consumatorii, să nu cumpere produse din carne, din surse nesigure, vânzători ambulanți, tarabe/standuri din piețe sau târguri.

 

 

Anunțurile prin care se aduce la cunoștința consumatorilor că se vând/ sacrifică porci și se comercializează cârnați, șuncă și alte produse alimentare de origine animală sau non animală – paste făinoase și prăjituri de casă –  sunt tot mai dese pe paginile de socializare.

 

 

O dată cu încălzirea vremii, DSVSA recomandă tuturor consumatorilor să nu se aprovizioneze din surse necunoscute, necontrolate, neavizate, neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece se expun unui pericol imens de îmbolnăvire atât pentru ei cât și pentru familiile acestora.

 

 

Pentru sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Bugetele consiliilor județene vor fi suplimentate pentru a acoperi costurile de neutralizare a cadavrelor de animale

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUSSTATISTICI POPULAȚIE

Câte nunți au fost în Satu Mare în luna de vârf august

În luna august 2023, judetul Satu Mare a înregistrat schimbări semnificative în ceea ce privește dinamica populației, cu modificări notabile în natalitate, mortalitate și alți indicatori demografici cheie.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now